fbpx

Ett hundratal personer samlades på Scandic Järva Krog i Solna på lördagen den 11 november för att delta i ett avelsseminarium som arrangerades av Svensk Galopp och SWB (Avelsföreningen Swedish Warmblood Association), med finansiering av Hästsportens Nationella Stiftelse (HNS).

Dagen inleddes med att Johan Hellander från Menhammar Stuteri på Ekerö utanför Stockholm och berättade om fölningar och vad man ska tänka på inför en fölning, och hur man ska agera när stoet behöver hjälp. Eftersom Menhammar, som föder upp travhästar, har uppåt 200 fölningar om året, så har Johan, som själv är veterinär, varit med om det mesta och Johan var tydlig med att man skall vara en aktiv medhjälpare under fölningen och att stoet under fölningen är mycket mottaglig för hjälp

Därefter tog veterinären Anja Pedersen från SLU vid och pratade om smittspridning och hur man bäst kan förbereda stoet inför betäckningssäsongen. Här fick deltagarna bla lära sig att smutsen måste bort för under smutsen finns det en massa bakterier och virus och vikten av att ha smittskyddsrutiner som alla anställda känner till och följer.

Efter en välsmakande lunchbuffé berättade hovslagaren Rose-Marie Clark om korrigering av fölben och visade exempel på hur de kan se ut före och efter korrigering. Här poängterade Rose-Marie att man måste vara mycket snabb med att korrigera fölet om man skall ha en möjlighet att nå ett bra resultat.

Nästa ämnesområde handlade om avel för prestation, hållbarhet och temperament, och om en modell för att samla in och registrera fakta som ska leda till avelsframsteg. Detta föreläste husdjursagronomen Åsa Viklund från SLU om. Därefter fortsatte Åsa att prata om genomisk selektion, och vilka möjligheter som kan finnas i framtiden att välja ut eller välja bort vissa gener för att på så sätt förstärka önskvärda anlag. Åsa var tydlig med att den genomiska selektionen måste förankras med ständigt pågående praktisk bedömning som unghästtest eller tävlingsresultat. Siste talare var Magnus Karlsteen från Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg, som berättade om ett antal projekt på skolan där forskningen handlar om hästar eller hästrelaterade saker. Man hade bland annat låtit sina elever mäta hästars språngkurva över banhoppningshinder under Gothenburg Horse Show, testat banunderlag på ridbanor och arbetar med att ta fram en vojlock som kan mäta hästens hjärtfrekvens.

Deltagarna på seminariet var synnerligen engagerade och ställde många frågor till de kunniga föreläsarna, och många fyllde nog på sin kunskapsbank under dagen. Tack, HNS!