fbpx

Att förlora ett sto eller ett föl är bland det värsta som kan hända en uppfödare. Skulle olyckan ändå vara framme finns ammajouren som SWB driver tillsammans med Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen (ASVT) och Svenska Hästavelsförbundet (SH). Länk till Ammajouren

Varje säsong dör tyvärr ett antal ston och föl i samband med fölning. Med hjälp av Ammajouren kan de olyckdrabbade hitta en amma – eller ett föl att hjälpa. Men att sätta ihop sto med föl går inte alltid smärtfritt. Vill det sig riktigt illa kan utgången bli tragisk där den tilltänkta amman försöker ha ihjäl det lilla fölet. Med hjälp av kemi, en metod som blir allt vanligare, är chanserna att hopsättningen ska lyckas stor.

Stoet Lucky Choice förlorade sitt föl vid fölningen.

Alexandra Gran är erfaren när det kommer till hästar. Hon har arbetat hos flera av landets främsta hoppryttare däribland Irma Karlsson som hon sedan hon slutat satt upp ett avelssamarbete med. Stoet Chacco Stara, som Irma tävlat upp till 1,50 med – och som är Alexandras ögonsten, betäcktes med Alexandras tidigare ”skötebarn” Click and Cash.
– Jag såg så mycket framemot det här fölet och för att slippa oroa mig för fölningen så stallade vi in ”Steffi” hos en erfaren uppfödare, berättar Alexandra.
Men fölningen gick inte bra. Någonting gick sönder inuti Steffi under fölningen och Alexandra fick lasta stoet och det nyfödda fölet och köra i ilfart till Helsingborgs Djursjukhus.

-Första halvan av vägen till Helsingborg levde jag på hoppet att kunna rädda Steffi, andra halvan insåg jag att jag skulle förlora henne och var inte säker på att ens hinna fram innan hon dog. Hon dog bara minuter efter att vi anlänt. Det var utan tvekan det värsta jag varit med om, säger Alexandra Gran.

Alexandra stod helt plötsligt med ett föl som bara var dygnet gammalt och behövde äta minst var fjärde timme. Annons sattes in på ammajouren och Facebookinlägg delades i hundratals. Snart fick hon tag på en amma som precis vants av från sitt föl.
– Det fungerade sådär. Utomhus var stoet bara stressat och brydde sig inte om Stella, som vi döpte fölet till. Inne gick det bra men vi fick se till henne var fjärde timme, dygnet runt, så hon fick tillräckligt med mat.

Efter tre veckor, när all sparad semester var slut och orken började tryta fick Alexandra nys om ett annat sto som just förlorat sitt föl.
– Det kändes som en stor risk men vi valde att prova att byta. Det var inte hållbart att ha ett litet föl inne dygnet runt och vi kunde inte ha den uppsikten.
För att vara helt på den säkra sidan valde Alexandra den här gången att göra en kemisk hopsättning. Det innebär att man får stoet att tro att hon genomgått ännu en förlossning genom att hon får hormoner.

Lucky Choice lät fölet Stella dia direkt efter ”fölningen”

Stoet får först hormonet Dinolytic (prostaglandin) som ger det kraftig svettning. Svettet samlas upp med papper och fölet smörjs in med svetten. Efter en kvart får stoet oxytocin som ger henne krystvärkar liknande de vid en riktig förlossning. Stoet får bedövning genom metacam under ”förlossningen”.

Det är mycket viktigt att stoet inte får se fölet innan behandlingen börjar.
– Det lös ur stoets ögon när vi släppte in Stella till henne. Hon fick börja amma direkt. Det var en sådan lättnad, säger Alexandra Gran.

Stoet, Lucky Choice, tog sig snabbt an Stella. När de så småningom släpptes ihop med andra hästar stod det klart att Stellas var hennes, hon visade tänder och skyddade det lilla fölet mot de andra.
– Ur två sorgliga historier blev det ett lyckligt slut. Idag är Stella en pigg och stark åring som förhoppningsvis ska kunna ta sig an hoppbanorna med Irma en vacker dag, säger Alexandra.

Det finns ingen statistik som talar för hur många hopsättningar som lyckas eller ej på kemiskt vis men metoden är vanligare utomlands – och blir allt vanligare i Sverige. Flera veterinärer och uppfödare kan vittna om lyckliga hopsättningar på detta vis.