Det finns stor efterfrågan på helt vanliga ridhästar men få uppfödare som aktivt avlar för att få fram hästar som främst ska vara åt fritidssegmentet. Nu startar SWB arbetsgruppen ”SWB Ridhäst” som ska värna om hästar för helt vanliga ryttare.
I februari presenterade SWB sina nya arbetsgrupper som på ett mer uttalat sätt ska ge vägvisning för SWB:s uppfödare och gemensamt verka i en rad frågor. Den stora nyheten är ”SWB Ridhäst” där Jan-Ove Olsson är ordförande. Ridhästar som fungerar i verksamheter så som på ridskolor, på gymnasier, hos K1, Strömsholm och Flyinge, den ridande polisen och för helt vanliga fritidsryttare är en bristvara. Många vill ha en SWB häst, men det är inte alltid så lätt att hitta.
– Jag ser framför allt en rad myter som vi behöver slå hål på, säger Jan-Ove Olsson.
-Många har haft föreställningen om att de här hästarna inte skulle ha det så bra och att priserna är allt för låga för att det skulle löna sig. Sanningen är att till exempel ridskolehästar av idag är väldigt påpassade av utbildad personal och det finns en ganska bra prislapp på dem, säger Jan-Ove.
Hur en ”SWB Ridhäst” ska definieras är inte helt klart än, inte heller hur arbetet runt den ska se ut. Några exempel som Jan-Ove tillskriver en bra SWB ridhäst är att den är ”allround”, tål ryttarbyten och är tillräckligt ädel men ändå viktbärande med exteriört bra proportionen. Den ska också vara lättutbildad.
Något som uppfödare ofta får höra är att när man försöker avla fram elithästar så kommer det alltid bli hästar ”över” – de som helt enkelt inte blir tillräckligt bra.
-Det är ingen ny stambok vi ska skapa. Detta går hand i hand med att man vill spetsa till aveln mot de andra disciplinerna. Man kan ju också vända på steken – det kan bli elithästar av de som är tänkta som ridhästar, säger Jan-Ove.
För att få aveln av ridhästar att bli tillräckligt lukrativ tror Jan-Ove att man behöver göra vissa initiativ.
– Beridna Högvakten är redan igång med ett optionsprogram med SWB-uppfödare för att få fram lämpliga hästar till sin verksamhet. Man har valt ut lämpliga ston som nu är dräktiga. Jag tror att liknande lösningar och samarbeten kan vara framtiden för flera verksamheter, säger Jan-Ove Olsson.
De olika arbetsgrupperna kommer att ha sina möten under 2023-års första kvartal. När de slutfört sitt uppdrag kommer förslagen att landa hos SWBs Avelsutskott och sedan är det upp till SWBs styrelse att besluta vilka av förslagen som är genomförbara.
SWB Ridhästgruppen
Jan-Ove Olsson Jan-Ove är en erfaren SWB-domare i både exteriör och gångarter, dressyrdomare och en mycket uppskattad tränare med elever på alla nivåer. Jan-Ove har varit SWBs lagledare vid unghäst-VM i dressyr och vice ordförande i avelsvärderingsnämnden. Han anlitas även flitigt som gästdomare vid hingstprov världen över, bland annat i Finland, Brasilien och Kanada.
Monica Björkdahl Auktoriserad, numera pensionerad, ridlärare som under många år bedrivit kurs- och träningsverksamhet på Kopparkulla Gård i Tibro. Har fött upp ett hundratal hästar, främst med inriktning på dressyr.
Johan Wennerholm Johan är chef för Kavalleriavdelningen och har huvudansvaret för hästtjänsten på Kavallerikasern
Jonas Johnson Jonas är chef för produktionsledningen på Ridskolan Strömsholm och Flyinge. Jonas med familj föder också upp ett flertal dressyrhästar varje år.
Harald Jönsson Harald är A-domare i hoppning och exteriör och en del av Beridna Högvaktens rekryteringsgrupp.
Isabelle Fredricson Isabelle är veterinär med ansvar för Flyinge AB:s skolhästar. Hon tävlar upp till och med svår hoppning.
Ebba Carlsson Ebba jobbar på SWB och är administrativt ansvarig för ridhästgruppen. Ebba har tävlat hoppning och även utbildat unghästar
Lär mer:
Nytt intiativ ska ge SWB:s uppfödare vägvisning