fbpx

Grenspecifika arbetsgrupper ska visa vägen för uppfödare i SWB:s nya projekt som pågår under våren. Hittills har några av Sveriges vassaste hästmänniskor tackat ja till att medverka.
– Vår förhoppning är att de här arbetsgrupperna kommer ge oss nya insikter och möjligheter att arbeta strukturerat framåt med vår grenspecifika avel säger Olle Kindberg, styrelseordförande i SWB.

– Vi vill utveckla och vässa grenspecifika avel av hästar för toppsporten och samtidigt på bästa sätt inkludera avel av ridhästar för till verksamhet och fritid. Projektet går också ut på att diskutera betydelsefulla perspektiv på hur SWB-hästarna ska förvaltas och utvecklas på ett organiserat sätt, säger SWB:s VD Helén Uddefors.

Inriktningen på arbetsgrupperna för sporthästar är OS-grenarna hoppning, dressyr och fälttävlan och det finns en arbetsgrupp för ridhästar.

-Nytt är att vi lyfter fram ridhästar som grupp och tittar på hur SWB bäst kan tillgodose den stora efterfrågan som finns från ryttare och hästköpare som är inte elitryttare. Vi vet att det finns ett mycket stort behov av fritidshästar, ridskolehästar och hästar som passar i verksamheter som Beridna högvakten, Polisen och Försvarsmakten. Den här gruppen ska bevaka deras intressen och hitta rätt strategi framåt säger Helén Uddefors.

– Förut har vi inte  talat så mycket om avel med inriktning mot fälttävlan men om vi ska föda upp SWB-hästar som plockar medaljer de stora mästerskapen så tror vi det krävs en dedikerad satsning, säger Helén Uddefors.

I varje grupp finns också minst en veterinär. Detta är ett medvetet val.
– SWB-hästarna är kända för att vara sunda och eftersom hållbarhet är ett av de områden som alla grupper kommer koncentrera sig på känns det som ett naturligt val, säger Helén.

Arbetsgrupperna består av representanter från både avel och sport och kommer så väl från SWBs egna led som utomstående experter. Ett antal gemensamma områden där arbetsgrupperna kommer samverka har identifierats. De gemensamma frågorna rör:

  • Hästvälfärd
  • Hållbarhet
  • Temperament
  • Exteriör
  • Hälsa
  • Ridbarhet

Respektive arbetsgrupp har också i uppdrag att bryta ner avelsmålen till konkreta handelsplaner och om det behövs ska avelsmålen granskas och förslag på förändring lämnas in.
– Grupperna är klara och arbetet kommer att sätta i gång nu under årets första kvartal. När arbetsgrupperna slutfört sitt uppdrag kommer deras förslag att beredas av SWB:s Avelsutskott och sedan ska de upp till beslut hos SWB:s styrelse, säger Helén Uddefors.

Utifrån vad som beslutas kan sedan kampanjer göras och riktlinjer dras.
– Jag ser framemot börja arbeta med grupperna och se vad de kan åstadkomma. Det är tung kompetens och erfarenhet som kommer samverka för att de svenska uppfödarna ska lyckas så bra som möjligt med sin avel, säger Helén Uddefors.

 

Hoppgruppen

Tomas Torgersen Få människor har besökt så många världscuptävlingar som Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show. Han har ständigt ”örat mot rälsen” och är dessutom B-tränare i hoppning och har varit förbundskapten för norska landslaget och sportchef för Svenska Ridsportförbundet.

Karl-Henrik Heimdahl Karl-Henrik Heimdahl är veterinär och har haft FEI-uppdrag vid de allra största mästerskapen. Han har varit VD för SWB och ordförande i AVN. Utöver det är Karl-Henrik även exteriörsdomare och uppfödare. Bland annat har han fött upp Märtha-Louise som gick internationell 160 med irländaren Conor Swail.

Mikael Nolin Mikael är en av Sveriges mest anlitade när det kommer till bedömning av unga hästar. Han är A-domare i hoppning, unghästutbildare, tävlingsryttare och uppfödare. Mikael är också huvuddomare i hoppning i avelsvärderingsnämnden (AVN). .

Anna Holmgren Anna är hoppuppfödaren bakom de framgångsrika ”Of East” -hästarna. Hon är medlem i avelsutskottet och dessutom styrelsemedlem i Ädla Hästen Skaraborg. I grunden är Anna systemvetare med inriktning ekonomi och företagsledning.

Helena Torstensson Helena är utbildad hippolog och jobbar på Helsingborgs Rid- och djursjukvårdsgymnasium. Hon var tidigare VD för Paul Schockemöhles verksamhet i Sverige. Få människor har sett så många hästar som Helena. Hon har visat många hingstar vid bruksprov och har tävlingsmeriter på internationell nivå. Hon är även ansvarig för uttagningen av hästar till unghäst-VM.

Eva Gudmundsson Eva är A-domare i hoppning och har haft flera internationella uppdrag. Hon är också B-tränare i hoppning och driver ett av Sveriges största stuterier med inriktning mot hopphästar.

Ulrica Holst Ulrica jobbar på SWB och är administrativt ansvarig för hoppgruppen. Ulrica har en gedigen bakgrund inom hoppsporten. Hon är FEI Steward i både hoppning och dressyr.

Dressyrgruppen

Christina Olsson Christina är husdjursagronom och framgångsrik dressyruppfödare till bland annat Astoria som gick VM med Jeanna Högberg. Hon är till vardags chef för avelsavdelningen på Svensk Travsport. Christina är ordförande i AVN.

Bo Jenå Bo är förbundskapten dressyr, internationell dressyrdomare och tränare. Han har över 40 års erfarenhet som lärare vid Flyinge. Bosse är huvuddomare i dressyr i avelsvärderingsnämnden (AVN).

Gustaf Johansson Gustaf är hingsthållare, uppfödare, dressyrdomare och ryttare med tävlingsmeriter upp till Grand Prix. Han medverkar också i SWB podden, är ledamot i SWB:s styrelse och är medlem i avelsutskottet.

Nina Känsälä Nina är hippolog, svensk ridlärare level III, B-tränare i dressyr, hon har en masterexamen i Animal Science och är nu forskarstuderande vid SLU inom hästvälfärd samtidigt som hon arbetar vid Lövsta Stuteris seminstation Stjärnborg. Nina är också ledamot i SWB:s styrelse.

Tobias Hansson Tobias Hansson är av Sveriges främsta dressyrhästuppfödare och mannen bakom stuteriet Västra Hoby med prefixet VH. Han är också agent för Helgstrand Dressage och medlem i avelsutskottet.

Malena Behring Malena har arbetat som distriktsveterinär och även med travhästar på nuvarande stuteri Broline. Under många år arbetade hon som klinikchef på stordjusavdelningen på Hallands djursjukhus i Slöinge. Sedan 2008 driver Malena egen privat veterinärpraktik. Hon är ledamot av AVN sedan 2003.

Anette Sånesson Anette jobbar på SWB och är administrativt ansvarig för dressyrgruppen. Anette har ett genuint intresse för dressyr och dressyravel och kommer från en riktig uppfödarfamilj som fött upp många dressyrhästar till och med svår klass

SWB Ridhästgruppen

Jan-Ove Olsson Jan-Ove är en erfaren SWB-domare i både exteriör och gångarter, dressyrdomare och en mycket uppskattad tränare med elever på alla nivåer. Jan-Ove har varit SWBs lagledare vid unghäst-VM i dressyr och vice ordförande i avelsvärderingsnämnden. Han anlitas även flitigt som gästdomare vid hingstprov världen över, bland annat i Finland, Brasilien och Kanada.

Monica Björkdahl Auktoriserad, numera pensionerad, ridlärare som under många år bedrivit kurs- och träningsverksamhet på Kopparkulla Gård i Tibro. Har fött upp ett hundratal hästar, främst med inriktning på dressyr.

Johan Wennerholm Johan är chef för Kavalleriavdelningen och har huvudansvaret för hästtjänsten på Kavallerikasern

Jonas Johnson Jonas är chef för produktionsledningen på Ridskolan Strömsholm och Flyinge. Jonas med familj föder också upp ett flertal dressyrhästar varje år.

Harald Jönsson Harald är A-domare i hoppning och exteriör och en del av Beridna Högvaktens rekryteringsgrupp.

Isabelle Fredricson Isabelle är veterinär med ansvar för Flyinge AB:s skolhästar. Hon tävlar upp till och med svår hoppning.

Ebba Carlsson Ebba jobbar på SWB och är administrativt ansvarig för ridhästgruppen. Ebba har tävlat hoppning och även utbildat unghästar

Fälttävlansgruppen

Lars Christensson Lars är A-tränare, har ridit VM och tagit EM-guld i lag. Han är även internationell terrängbanbyggare och har vart förbundskapten i fälttävlan. Lasse har också varit Performance Manager för Irland och startade deras program för prestation och samarbete med uppfödare och ägare riktat mot OS.

Staffan Lidbeck Staffan har varit förbundskapten i fälttävlan och själv ridit VM och OS i grenen. Han är veterinär och driver Löberöds Hästklinik, han är också terrängbanbyggare. Staffan föder även upp galopphästar – där ibland I Kirk som är en av Sveriges vinstrikaste galoppörer.

Therese Örup Therese Örup är uppfödare till de så kallade ”Box-hästarna” bland dem finns Box Leo som var bästa svensk på VM i Pratoni Del Vivaro med Frida Andersén och Box Qutie  som gått både EM och VM med Anna Freskgård.

Enar Tollig Enar är landslagsveterinär för fälttävlan. Till vardags driver han egen veterinärklinik på sin föräldragård där han tillsammans med sin fru föder upp främst hopphästar. Enar har egna meriter i fälttävlan på internationell nivå.

Elisabet Ernblad Elisabet arbetar på SWB och har tävlat fälttävlan upp till motsvarande tvåstjärnig nivå. Hon har även tävlat 1,30 hoppning och arbetat med galoppörer.

Michaela Swärd Michaela jobbar på SWB och är administrativt ansvarig för fälttävlansgruppen. Hon är ansvarig för ung-SWB och är utbildad djursjukvårdare. Michaela har tävlat hoppning och fälttävlan samt fött upp ett par SWB-hästar med den inriktningen.

Läs mer:

”Det finns många fälttävlanshästar i hoppsporten”

Ridhästarna tar plats i SWB:s nya satsning