Uppfödare, ägare, unghästutbildare och ryttare, alla har de drivet, kärleken och passionen till hästen gemensamt. I en filmserie kallad ”SWB Stories”, som möjliggjorts via stöd från HNS, lär du känna en rad aktiva inom sporten och näringen som berättar om varför deras hjärta klappar extra för den svenska varmblodiga rid- och sporthästen.
SWB vill lyfta sina fantastiska uppfödare och alla de SWB-ambassadörer som finns runt om i Sverige, från Ystad i söder till Kiruna i norr. Med hjälp av HNS – Hästnäringens Nationella Stiftelse – kunde SWB under 2023 arbeta med att intervjua personer som på olika områden knyter an till SWB-hästen.
– Genom denna serie vill vi hylla de svenska uppfödarna men också skapa en förståelse för vad det innebär att föda upp och träna unga hästar. Den svenska traditionen kring avel och uppfödning har starka rötter och över tid har man avlat fram en sund och hållbar häst som verkligen håller världsklass. Det svenska klimatet och vår natur är perfekt för föl och unghästars fysiska och psykiska välbefinnande och utveckling, säger Helén Uddefors.
Hästarna som föds upp i Sverige har oftast ytor att röra sig på i naturlig frihet och i flock. De utfodras i enlighet med en god och hållbar djurhållning med ett bra grovfoder som grundpelare. Genom åren har vi sett SWB-hästar göra bra ifrån sig på EM- och VM-nivå samt delta i alla olympiska grenar, dressyr, hoppning och fälttävlan.
–Med rätt träning och upplägg bygger detta starka hästar med de bästa förutsättningarna att kunna utvecklas för en lång och hållbar karriär i sporten, något som gör uppfödarna i Sverige ganska unika, fortsätter Helén Uddefors.
I vårens avsnitt träffar vi unghästutbildaren Victoria Almgren från Värnamo, uppfödarna Tom Björk och Patrik Helsén utanför Falun, Sigrid och Cecilia Bergåkra som har sin bas i Vallsta i Hälsingland och så uppfödarna Jessica och Johan Lindahl från Kållekärr på Orust samt Anders Lagergren, som driver Äppelvikens Ridskola och som samtidigt föder upp guldkorn för toppsporten!
SWB Stories, om avsnitten:
Victoria Almgren, unghästutbildare Stall V, Värnamo
Utbildar, tävlar och säljer hopphästar sedan många år tillbaka. I avsnittet berättar hon om vägen dit och om sin filosofi kring träning och upplägg av den unga hästen.
Se avsnittet här
Tom Björk och Patrik Helsén, uppfödare, Falun
Tom och Patrik föder upp både hopp- och dressyrhästar sedan 2015 med prefixet ”Dalsvedens”. I avsnittet berättar de om sitt upplägg, hur det började och hur de tänker kring sitt avelsmål över tid.
Se avsnittet här
Familjen Bergåkra, Bergåkra gård, Vallsta
Sigrid Bergåkra berättar mer om att driva hästverksamhet i norra delen av Sverige. Sigrid har stor erfarenhet inom dressyrsporten. Bergåkra gård har gått i arv i familjen och där drivs också Naturlära Ridgymnasium.
Se avsnittet här
Jessica Lindahl och Johan Lindmark, Orust
På västkusten bor Jessica och Johan på sin gård där de föder upp hopphästar med prefixet JL som de bland annat säljer internationellt. Ston, föl och unghästar går i blandflockar på stora marker med lösdrift, allt för en så naturlig hästhållning som möjligt.
Se avsnittet här
Cecilia Bergåkra, Bergåkra gård, Vallsta
Cecilia är en av tre systrar Bergåkra som tillsammans driver CEO Equestrian AB. Cecilia har tillhört ungdomslandslagen i dressyr under flera år. Hon och hennes systrar föder upp, utbildar och tävlar dressyrhästar med sikte på Grand Prix.
Se avsnittet här
Anders Lagergreen, Äppelvikens Ridskola, Stockholm
Anders har erfarenhet från svår hoppning och driver Äppelvikens Ridskola där de, förutom ridskolehästar föder upp och utbildar hopphästar. Äppelvikens Ridskola har bland annat fött upp Bruksprovsvinnaren Point Break som idag rids av världsryttaren Ben Maher. Anders berättar om sin filosofi att både kunna ta fram väl fungerande ridhästar och samtidigt få fram guldkorn för toppsporten!
Se avsnittet här