Foto: Michaela Swärd/SWB.
Flera förändringar och nyheter kommer att införas bedömningssäsongen 2025. Bland annat införs fälttävlans- och ridhästtalang, samtidigt som kraven för diplom skärps både för gångarts- och hopphästar. SWB inför också en linjär beskrivning av hästarnas beteende, något som kan sätta SWB i framkant på området.
Förändringarna är det bearbetade resultatet som kommit ur arbetet som gjordes under 2023 av SWBs arbetsgrupper inom dressyr, hoppning, fälttävlan och ridhäst i samarbete med företrädare från SLU.
-Vi har velat skapa en tydligare riktning för framtidens avel och att anpassa avelsarbetet för framtida krav inom ridsporten, berättar Christina Olsson, som lett arbetet för SWB Sporthäst dressyr och som även sammanfattat och bearbetat resultaten.
Så har arbetsprocessen gått till
Arbetsgrupperna tillsattes och träffades under 2023. Efter den avslutande träff i juli 2023 gjordes en sammanfattning av gruppernas arbete som sedan i omgångar behandlats av SWBs utskott och styrelse. Under 2024 har arbetet fortsatt med diskussion och finslipning i dialog med domare, bedömningsledare och företrädare för regionala föreningar för att slutligen uttryckas i 2025-års upplaga av regelverket för SWBs unghästtester.
Alla egenskaper som idag ingår i Unghästtesten har analyserats och det har gjorts arvbarhetsberäkningar för de olika linjärt beskrivna egenskaperna.
-Vi har gjort en rad datasimuleringar och testat olika poängsättning med utfall från tidigare unghästtest för alla grenar, även för ridhäst- och fälttävlanstalang, berättar Åsa Gelinder Viklund.
Skärpta krav för diplom för gångarts- och hopphästar
För gångartshästar innebär ändringarna skärpta gångartskrav för diplom, nu med 8 i snitt på gångarterna, samma krav som för kval till 3-årschampionatet.
-Vi har avlat fram bättre hästar och har kommit fram till att det krävs mer för att få ett gångartsdiplom idag. För en framtida topphäst i dressyr måste det till tre bra gångarter så att höja kraven var helt logiskt, säger Christina Olsson.
För hopphästarnas del innebär det skärpta kravet för att kunna få diplom ett delvis förändrat genomförande i slutfasen av löshoppningen. I dialog med hästägarna kan då första hjälphindret med markbom tas bort och man ändrar oxern (huvudhindret) till ett räcke.
-I gruppen har vi arbetat för att anpassa löshoppningen för att kunna ge mer utrymme för att visa hästens uppmärksamhet, taxerings- och reaktionsförmåga, kvalitéer som en framtida sporthäst behöver, säger Helena Torstensson, som var med i gruppen för SWB Sporthäst hoppning.
Nya talanger
Allsidiga hästar med bra exteriör, funktionella gångarter och bra hoppförmåga kommer att lyftas som fälttävlans- och ridhästtalang. För att bli fälttävlanstalang krävs diplom i hoppning och klass I i gångarter.
-Det känns fantastiskt bra och spännande att vi har kommit fram till hur vi kan selektera en lovande fälttävlanstalang i samband med unghästtesten, säger Lars Christensson, som var sammankallande för gruppen SWB Sporthäst fälttävlan.
-Vi behöver identifiera potentiella talanger tidigt och samtidigt entusiasmera uppfödare och ägare av även satsa på fälttävlan, där det finns en internationell marknad.
För att få utmärkelsen ”Ridhästtalang” krävs 22 poäng på typ, huvud/hals/bål, samt extremiteter och ingen delpoäng under 7 i varken gångarter, exteriör och hoppning.
-Gruppens vision är att höja kvalitén på hela populationen och att få en ökad förståelse för att delpoäng på 7-7,5 visar på en funktionell och utvecklingsbar individ som också kan gå i världseliten, det finns det flera exempel på, säger Jan-Ove Olsson, som var sammankallande i SWB Ridhäst-gruppen.
-Vi hoppas också på att fler hästar skall få möjlighet till en bra utbildning och få rätt förutsättningar för att lyckas.
-En ridhästtalang har egentligen samma egenskaper som en sporthäst – en bra exteriör kombinerat med både bra gångarter och hoppförmåga, en allsidig häst som många efterfrågar, säger Jonas Johnson, som var med i arbetsgruppen för SWB Ridhäst.
Linjär beskrivning
De nya beteendena som skall beskrivas linjärt är vaksamhet, reaktivitet, självständig/initiativförmåga och energinivå som kommer beskrivas enligt samma skala och utformning som samtliga egenskaper som beskrivs linjärt på unghästtest.
Att registrera beteendeegenskaper är grundat på tidigare genomförda temperamentsprojekt i SWB och forskning. Strukturerade beteenderegistreringar är grunden för ett avelsarbete som på ett tydligt sätt innefattar temperamentsegenskaper.
-Linjär beskrivning av hästarnas beteende är än så länge är ovanligt och som har potential att sätta SWB i framkant inom området, säger Christina Olsson.
Samlad kompetens i arbetsgrupperna
I arbetsgrupperna har följande personer varit med. Läs mer om dem här.
Läs mer:
Bedömningsreglemente Unghästtest 2025
Sto & Unghästreglemente 2025, bedömning av ston, föl och unghästar i Svensk Varmblodsavel 2025
Arbetsgången för det grenspecifika arbetet
Tidigare nyheter om förändringarna
Fler förändringar vid Unghästtesten 2025
Tidigare publicerade artiklar om arbetet:
”Vad krävs av framtidens SWB-häst?” Swedish Warmblood Nr 1/2023 sid 26
”Arbetsgrupperna är i mål” Swedish Warmblood Nr 2/2023 sid 50
För frågor går det bra att mejla info@swb.org