fbpx

Hej,

Många har efterlyst en direkt kanal från avelsledaren, typ blogg-inlägg eller dyl. så vi tänkte att vi testar det! Här på SWB är det alltid massor av bollar i luften. Just nu handlar det för min del mycket om det kommande bruksprovet, om avelsrådgivning och genomgång av hingstars förärvning inför eventuell höjning av Avelsvärdebokstav. Att döma av antalet inkomna ansökningar om avelsråd är många på alerten tidigare i år. Toppen! Ju tidigare man planerar avelssäsongen desto bättre! Erfarna uppfödare arbetar ju med detta året runt, men för den mer oerfarna kan det ibland bli i sista sekunden. Sista året har vi en tydlig trend i efterfrågan när det gäller hingstar – temperament. Eller rättare sagt coola, snälla, milda hingstar, hingstar som lämnar bra temperament osv. Detta verkar gälla oavsett om man är ute efter att föda upp en häst för amatörryttare eller om man satsar på att föra upp blivande elit-sporthästar. Kraven som ställs på hingstarna är – berättigat – mycket höga. Men, hingsten kan ju faktiskt inte kompensera för alla eventuella svagheter stoet har.  Om stoet själv inte är i närheten av det du önskar av det kommande fölet, och inte har lämnat föl som är i närheten av det tidigare heller, då är det nog ingen bra idé att ta ett föl på just det stoet. Jag tycker att uppfödaren Anita Rostner uttryckte det så bra i intervjun i tidningen Equipage nr 6 2017 (Avla på rätt sto): ”Det värsta som kan hända är att fölet blir en exakt kopia av mamman. Vill du inte ha en sådan häst ska du inte avla på stoet”

En bra hjälp för den som vill veta mer i detalj hur en hingst förärver sig är de relativt nya beskrivande indexen. Går du in på blup.se och kollar sidan ”Avelsindex” för en hingst som har minst 10 linjärt beskrivna avkommor från 3-årstest, ligger de beskrivande avelsindexen under de värderande indexen. Hittills är det såklart mest ”medelålders” och äldre hingstar som har beskrivande index. Men nyheter ligger i pipeline! Vi har tillsammans med SLU inlett processen med att ta fram beskrivande index även för de unga hingstarna, som då ska kunna publiceras så snart hingstarna gått bruksprov (i SWB:s regi). Deras beskrivande index kommer då att baseras på deras egen linjära beskrivning från bruksprovet och på släktingars eventuella linjära beskrivningar vid bruksprov, 3- och 4-årstest. Så snart hingsten får avkommor som visats läggs den informationen till och det beskrivande indexet kommer att bli säkrare. I samma veva satsar vi på att bygga på de beskrivande indexen med resultaten från 4-årstesterna. Det innebär att vi kommer att kunna presentera beskrivande index för ännu fler egenskaper, inte minst en handfull temperamentsegenskaper relaterade till ridbarheten.

Att göra uppföljning på hingstars förärvning så som vi gör varje år när det är dags för höjningar av avelsvärdebokstäver är verkligen superintressant för en avelsnörd som jag! För att en hingst ska kunna få höjd avelsvärdebokstav krävs att han förärvt sig klart bättre än genomsnittet. Vi tittar på statistik från våra tester och avelsindex, men lägger mycket stor vikt vid tävlingsresultat. Tack vare de internationella sajterna såsom Horsetelex går det nu betydligt lättare att få fram internationella resultat än tidigare. Ibland blir ju höjd avelsvärdebokstav mer som en guldklocka – tack för lång och trogen tjänst – till hingstar som kanske inte finns tillgängliga för avel längre. Men när de faktiskt finns tillgängliga, så hoppas jag att den höjda avelsvärdebokstaven ändå kan ge lite extra uppmärksamhet till dessa hingstar, som faktiskt visat vad de går för i aveln.

Från gamla hingstar till de allra yngsta. I helgen gick första delen av BWP:s (Belgisk Varmblod) bruksprov. Belgien med sitt fantastiska läge ”mitt i smeten” av häst-Europa, har otroligt spännande avel, särskilt i hoppning. Hela hingstselektionen sänds via Clip My Horse. För den som är intresserad av vilka yngre avelshingstar som är ”på gång” är det läge att spana in fäderna till dessa unga hingstar, såväl som hingstarna själva förstås. Jag får återkomma till den Belgiska aveln i ett senare inlägg – där finns mycket inspiration att hämta!

För egen del skulle jag gärna ha mer direkt kontakt med er medlemmar! Jag vill veta vilka funderingar och åsikter ni har, särskilt om sådant som ni tror att andra också funderar över. Maila mig eller ring mig med förslag på ämnen ni vill att jag diskuterar i sådana här inlägg framöver, eller bara för att prata avel en stund! Under 2018 gör SWB en satsning med arbetsnamnet ”SWB on the road”. Då kommer vi ut till er, regionalt. Mer info om detta kommer senare.

På återhörande,

Emma Thorén Hellsten, Avelsledare SWB

Ps. Inte löst ditt medlemskap i SWB 2018 ännu? Det löser du enkelt HÄR  Ds. 

Foto: Vera Häggström