fbpx

Föltider är här, men ska man tänka på för att ge sitt sto och föl de bästa förutsättningarna, och dessutom ta hand om fölet på bästa sätt?  Görel Nyman, stuteriveterinär på Lövsta Stuteri, professor på SLU och uppfödare av SWB-hästar, delar med sig av sina erfarenheter i Agrias Pälspodd.

Görel Nyman är en av Sverige mest erfarna personer som inte bara satt en mängd föl till världen, utan är också välgrundad i den vetenskapliga världen. I Pälspodden bjuder hon frikostigt på många års erfarenhet av ston, föl och fölningar. Lotsar det spännande samtalet gör programledare Emma Bergkvist.

Drömmen om ett föl startar med att stoet betäcks och blir dräktig. En dräktighet varar i elva månader, även om det kan variera en hel del.

– Man brukar säga 335 dagar plus minus 14 dygn. Men det är inte helt ovanligt att stoet går över en månad, och är dräktig upp till tolv månader, säger Görel Nyman.

Vad ska man göra som hästägare när det väl är dags? Görel tipsar att det gäller finnas där för att kunna hjälpa till om det behövs, men ändå inte störa för mycket. Det är viktigt att låta mamman och fölet få den första anknytningen till varandra i början.

Hon berättar också om fölningens tre stadier och vad som är viktigt för varje del. Och framför allt när det är hög tid att kontakta en veterinär för hjälp att få ut fölet.

När fölet väl är ute brukar det ganska snabbt försöka ta sig upp på benen.

– Man vill att fölet ska vara uppe på benen inom en timme, och ha diat inom två timmar – det är det bästa. Vissa föl är mer vilsna så att man kan få hjälpa dem att hitta till ljuvret för att dia. Råmjölken är väldigt viktig, och har fölet fått i sig den så får de oftast smak för att dia, och blir lite piggare.

Lyssna på Görel Nymans tre bästa tips för att känna sig trygg inför och under fölningen:

  • Förberdelser är A och O – så här gör du
  • Hur övervakar du fölningen på bästa vis?
  • Fölets första timmar, vad ska du ha koll på?

Här kan du ladda ned avsnittet om fölning, men också lyssna på tidigare avsnitt.

Foto: Carin Wrange