fbpx

SWB införde ett-sto-licensen 2012 för att skapa en större valfrihet för uppfödarna. Licenstypen har stadigt ökat i popularitet genom åren och en rad intressanta blodslinjer som man kanske inte annars hade kommit åt har kunnat användas inom SWB-avel.

Under 2019 pågår en utveckling av hela Språngrulla-systemet för att förbättra och skapa en större användarvänlighet och det nya systemet är planerat att sjösättas inför säsongen 2020.

Vi förstår att frågan är angelägen och vi har fått in en rad olika förslag på lösningar från uppfödare som vi utvärderat. För att tillmötesgå uppfödarna och förbättra möjligheten att få in relevant statistik för de hingstar som används via ett-sto-licens gör vi följande förändringar som gäller för betäckningssäsongen 2019:

  • Ett-sto-licens om 1000 kr + moms ska, precis som tidigare, lösas i samband med betäckning.
  • Om hingstbyte mellan olika ett-sto-licens-hingstar sker tillkommer ingen extra kostnad. Stoägaren kan kontakta SWB så ordnar vi en ny licens.
  • Om stoet är noterad icke dräktig i Språngrulla den 1 september kommer hela licenskostnaden att återbetalas.
  • Om en så kallad retroaktiv ett-sto-licens löses (efter 1 september) kommer avgiften att höjas till 4000 kr + moms.

Har du frågor gällande ett-sto-licens, kontakta hingstansvarig Ann-Charlotte Cadier på 046 – 646 49 eller ann-charlotte.cadier@swb.org

Foto: Laila Berglund