fbpx

Sedan drygt 30 år tillbaka har SWB som tradition att varje år dela ut priser till hästar som varit framgångsrika inom sport. Priserna delas ut till uppfödaren av de hästar som ligger högst på World Breedings ranking i augusti månad inom respektive disciplin.

I hoppning delas Valörpokalen ut, en silverbuckla som skänktes 1982 av Stig Nordkvist i Örebro för att överlämnas som ett vandringspris till uppfödaren av årets främsta svenskfödda hopphäst. I år är det tredje gången som Leif Nilsson får ta emot priset för sin uppfödning Ohlala (SWB) 04042327 (e Orlando 1364 u Carrera 28800 e Cardento 933). Ohlala (SWB) härstammar ur en mödernelinje som funnits i familjen Nilssons ägo i flera generationer. Stoet har, tillsammans med ryttaren Lauren Hough, haft framstående placeringar i de svåraste klasserna på 4- och 5-stjärniga tävlingar, bland annat i Wellington, Miami och Hamburg. I september genomförde hon två perfekta rundor i Barcelona och bidrog starkt till att USA tog en andraplacering i finalen i Nations Cup. Detta har gett Ohlala en 19:e placering på World Breedings ranking.


Leif Nilsson

I dressyr delas Gasparipokalen ut till uppfödaren av den dressyrhäst som ligger högst på World Breedings ranking i augusti månad. Gasparipokalen donerades 1984 av Stig Nordkvist för att överlämnas till uppfödaren av främsta svenskfödda tävlingshäst i dressyr. Det är nu tredje året i rad som priset tillfaller Marie Haward för sin fina uppfödning Deja (SWB) 04041481 (e Silvano 107 u Donellie 04003140 e Don Schufro DVE 690). Tillsammans med ryttaren Patrik Kittel segrade Deja i både Grand Prix och Grand Prix Kür i Falsterbo. Dessförinnan har ekipaget också framstående placeringar i Stockholm, Amsterdam, Doha och franska Compiegne och vid ett par tillfälle har ekipaget haft resultat på över 80 % i kür. Detta räcker till en åttonde plats på World Breedings ranking för Deja.


Marie Haward

Illusterpriset tillkom 1984 och är en sexkantig silvertallrik framtagen av den berömde silverdesignern Wiven Nilsson i Lund. Det är Avelsföreningen själv som införskaffat detta vandringspris till uppfödaren av främsta svenskfödda tävlingshäst i fälttävlan. I år är det Tun Albertson som får ta emot priset för sin uppfödning Focus Filiocus (SWB) 04073084 (e Feliciano 823 u Blue Bells xx e Be My Chief xx). Focus Filiocus tävlas av Niklas Lindbäck och ekipaget har under året andraplacerade i ** klass i Hovdala samt sexa i *** klass i polska Sopot. De har även tävlat i Aachen och Luhmülen. Sist men inte minst hade ekipaget en stor del i det svenska EM-bronset i lag och slutade även på en individuell 14:e plats. Focus Filiocus ligger på en 79:e plats på World Breedings ranking.


Tun Albertson

FAMILJEN TATIS ANDERSSONS HEDERSPRIS
Sedan 1985 har Familjen Tatis Anderssons pris delats ut till ett framstående avelssto. I år tillfaller priset Per-Arne Persson för sitt sto Delight (F. 2) (SWB) 26813. Stoet har en härstamning som förpliktigar, fadern Don Schufro DVE 690 är elithingst i både Sverige och Danmark och har tävlingsmeriter i svår internationell dressyr. Modern Marlén 17568 tilldelades Tatis-priset 2001 och har bland annat lämnat tre godkända hingstar och svårklasshästar i dressyr. Delight har lämnat tio avkommor, sex av dessa har belönats med diplom. Quarton har både segrar och placeringar i Breeders Trophy tillsammans med Yvonne Österholm och ekipaget har även deltagit i unghäst-VM. Quarton är nu exporterad till Danmark där han har segrar och placeringar i Intermediarie I dressyr. Delight har också lämnat stoet Dorette som varit placerad i Breeders Trophy som 3-5-åring och Diod som har segrat i Rikssto, varit finalist i Breeders Trophy för 4-åringar samt i Scandinavian Open i somras. Sist men inte minst så godkändes treårige Demand vid årets bruksprov.

Per-Arne Persson

SWB skickar ett stort GRATTIS till dessa duktiga uppfödare och önskar lycka till med fortsatt avel!

Foto: Roland Thunholm