fbpx

Avelsvärderingsnämnden, AVN, sammanställer varje år användningsråd för de hingstar som blivit nygodkända vid bruksprovet. Det är nyttig information som är till hjälp för dig som stoägare i ditt val av hingst. Du kan som komplement även vända dig till vår kompetenta avelsrådgivning. Användningsråd för hingstar godkända vid bruksprovet 2017:

3-åriga hingstar, dressyr:

Demand (SWB)
Demand (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston. Han kan tillföra energi och samarbetsvilja samt förbättra trav och galoppkvalitet, framförallt avseende bakbensaktivitet, bärighet och elasticitet. Han kan vidare bidra med god sporthästtyp och korrekt benställning.

Formalin (SWB)
Formalin (SWB) kan användas för dressyravel till de flesta typer av inte alltför små ston. Han kan tillföra samarbetsvilja, spänst och rörlighet samt takt, bärighet, och elasticitet i samtliga gångarter, särskilt i galopp.

3-åriga hingstar, hoppning:

Baloué Hp (SWB)
Baloué Hp (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston med nöjaktigt korrekt benställning. Han kan tillföra snabba reflexer, försiktighet och bra avstamp på hinder. Sannolikt kan han också tillföra viss storlek.

Calido’s Sohn
Calido’s Sohn kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför långa ston. Han kan bidra med ett atletiskt scope, god benteknik, snabb reaktionsförmåga och försiktighet.

4-åriga hingstar, dressyr:

Aideean (SWB)
Aideean (SWB) kan användas för dressyrhästavel till de flesta typer av ston. Exteriört kan han bidra med god sporthästtyp i form av goda proportioner och linjer, mycket god halsansättning samt korrekt benställning. Prestationsmässigt kan han ffa tillföra kvalitéer i skritt och i galopp i form av rytm, bärighet och elasticitet samt överlag god ridbarhet.

Conde Nord
Conde Nord kan användas för dressyrhästavel till de flesta typer av ston som inte är för raka i ländparti och kors. Prestationsmässigt kan han ffa tillföra kvalitéer i trav och galopp där han kan bidra med framåtgripande frambensrörelser samt i galopp rytm, bärighet och elasticitet, samt överlag god samarbetsvilja och energi.

Ironman H
Ironman H kan användas för dressyravel till de flesta typer av ston. Exteriört kan han användas som typförbättrare och för att tillföra ädelhet. Prestationsmässigt kan han bidra till att förbättra ridbarhet, samarbetsvilja, talang för samling samt gångartskvalitéer överlag.

4-åriga hingstar, hoppning:

Ike
Ike kan användas för hoppavel samt allroundavel till de flesta typer av ston. Exteriört kan han tillföra goda proportioner och linjer. I hoppningen kan han tillföra scope, god ryggverkan, samt förbättra benteknik bak. I övrigt kan han bidra med balans och bärighet i galopp och god ridbarhet.

I’m very special F
I’m very special F kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför korta ston. Prestationsmässigt kan han till föra scope och förbättra bakbensteknik.

Ipanema CC
Ipanema CC kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston med nöjaktigt korrekt frambensställ. Prestationsmässigt kan han bidra med en avspänd inställning i kombination med försiktighet på hinder samt ett bra scope.

Mr Vain GJ (SWB)
Mr Vain GJ (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför korta ston. Han kan med stor sannolikhet med fördel även användas till allroundavel, tack vare sina goda grundgångarter. Exteriört kan han användas för att tillföra ädelhet och elegans. Prestationsmässigt kan han förbättra grundgångarter, framförallt balans och bärighet galopp samt ryggverkan, avstamp och reaktionsförmåga i hoppning. Generellt kan han bidra med en orädd och positiv inställning.

5-åriga hingstar, dressyr:

Dragon Welt
Dragon Welt kan användas för dressyravel till inte alltför lågställda ston. Prestationsmässigt kan han förbättra bakbensaktivitet, bärighet, rörlighet, elasticitet och energi i samtliga gångarter. Generellt kan han bidra med ett synnerligen ändamålsenligt temperament – en kombination av uppmärksamhet, avspändhet och energi – samt utmärkt ridbarhet.

Harlem D
Harlem D kan användas för dressyravel till de flesta typer av inte alltför korta ston och kan exteriört bidra med harmoni och viss ädelhet. Prestationsmässigt kan han tillföra steglängd och rörlighet i skritt samt bärighet och rytm i galopp.

5-åriga hingstar, hoppning:

Cayenne de Clarence
Cayenne de Clarence kan användas för hoppavel till ston som inte är alltför mycket i framvikt, gärna med överlag god exteriör. Prestationsmässigt kan han tillföra bra avstamp, atletiskt scope, bra benteknik och ryggverkan, hinderklokhet och försiktighet samt tilltalande mod och fin balans i språnget.

Conthallon Rouge
Conthallon Rouge kan användas för hoppavel samt allroundavel till de flesta typer av avspända ston och kan exteriört bidra med ädelhet och goda proportioner. Kan i hoppningen bidra med starkt avstamp, scope och försiktighet. I övrigt kan han tillföra goda galoppkvalitéer i form av bärighet, energi och elasticitet.

Quintet
Quintet kan användas för hoppavel till ston med nöjaktigt korrekt frambensställ och god galoppkvalité för hoppning. I hoppningen kan han tillföra snabba reflexer, försiktighet och hinderklokhet.

Prestationshingstar, hoppning

Crusader Ice (SWB)
Crusader Ice (SWB) kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston. Han kan förbättra både typ och hoppegenskaper där han kan bidra med såväl atletiskt scope, rygg- och benteknik, försiktighet och reaktionsförmåga.

Vinnio II W Z
Vinnio II W Z kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför små ston. Han kan bidra med stor hinderklokhet, mycket god inställning, scope och bra avstamp.

Agathon S (SWB)
Agathon S (SWB) kan användas för hoppavel till ston av lätt, ädel modell med stark överlinje och goda galoppkvalitéer. Han kan i hoppningen bidra med scope, starkt avstamp, reaktionssnabbhet, mod, positiv känslighet och hoppvilja.

Direktkvalificerade hingstar, dressyr:

Zafferano (SWB)
Prestationsmässigt kan Zafferano (SWB) bidra med bärighet, bakbensaktivitet och takt i gångarterna samt med gott temperament, ridbarhet och samarbetsvilja. Exteriört kan han bidra med goda proportioner och korrekt benställning.

Romeo
Exteriört kan Romeo bidra med fina långa linjer, resning och viss ädelhet. Kan i övrigt bidra med fin frambensaktion men bör användas till ston med god bakbensaktivitet och förmåga till samling.

Görklintgårds Quinto
Exteriört kan Görklintgårds Quinto bidra med goda proportioner och viss resning. Kan i övrigt bidra med en god spänst i trav och god galoppkvalité avseende bärighet och energi.

Direktkvalificerade hingstar, hoppning:

Casanova Hästak
Casanova Hästak kan bidra med bra avstamp på hinder, kvick och lätt hoppning, hinderklokhet och samarbetsvilja. Han kan också bidra med power och balans i galoppen samt en mycket fin sporthästtyp.

Cooper van de Heffinck
Cooper van de Heffinck är en i Belgisk Varmblod avkommeprövad hingst. Han har där visast sig exteriört lämna storlek, avkommor som är längre än genomsnittet, med rak överlinje, upprätade kotor samt smala hovar med höga trakter.  I hoppningen har han visat sig lämna god bakbensteknik och försiktighet samt arbetsvilja och vägvinnande galopp (linjär beskrivning BWP). De äldsta avkommorna är födda 2008 och flera är placerade upp t.o.m. 1.45 hoppning. Kan rekommenderas till ston som har god och genomsläpplig överlinje för att förbättra hoppvilja, försiktighet och bakbensteknik.

For Laubry
For Laubry kan användas för hoppavel till de flesta typer av inte alltför kompakta ston med korrekt frambensställ för att förbättra hopptekniken bak, scope och snabbheten i avsprånget.

Hervé d’Ive VDL
Hervé d’Ive kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston som inte är alltför mycket i framvikt för att förbättra scope och språngkurva. Används med fördel till ston med snabb reaktionsförmåga och god balans/bärighet i galoppen.

Incanto VDL (Ex Ikarov)
Incanto VDL kan användas för hoppavel till de flesta typer av ston för att förbättra energi i galoppen samt kvickhet och spänst i avsprånget på hinder. Han kan vidare bidra med gott temperament – avspändhet i kombination med energi – samt hoppvilja. Används med fördel till ston med god bakbensteknik.

Orlando
Orlando är en avkommeprövad hingst som i Sverige visat sig förärva mycket goda kvalitéer för hoppning. Används med fördel till inte alltför kortlinjerade ston för att generellt förbättra hoppteknik och galoppkvalitet.