fbpx


AVNs ordförande Christina Olsson. Foto: Roland Thunholm.

I mitten av januari besökte AVNs ordförande Christina Olsson och hoppdomare Mikael Nolin BWPs hingstpremiering. För Christina Olssons del var det första gången vid BWPs hingstpremiering.

– Det är jätteviktigt att vi kommer ut och knyter kontakter, säger Christina Olsson. Pandemin förändrade världen och gav oss den fina möjligheten att se hästarna digitalt. Idag är avelsvärlden global och blodslinjerna är till mångt och mycket desamma i olika länder, men att vara på plats innebär att vi kan följa med på ett ännu bättre sätt.

BWP har sitt fokus på hopphästaveln och har haft stora framgångar internationellt. Till exempel tillhör de svenska OS- och VM-guldmedaljörerna King Edward och H&M Indiana BWP-stamboken. De senaste åren har antalet registrerade föl legat kring 3500, det vill säga strax fler än vi registrerar i SWB.

Upplägget hos BWP börjar med en första fas där hingstarna genomgår en veterinärundersökning. Därefter följer fas 2 som genomförs i början av året och till denna finns ingen förselektering, alla hingstar som fått godkänd hälsostatus är välkomna. Till skillnad från i SWB, och även andra europeiska förbund, poängbedöms inte hingstarna. Domarkollegiet tittar på hästarnas typ, benställning, rörelser och hoppförmåga genom löshoppning och avgör sedan vilka som går vidare. Innan bedömningen börjar har domarna diskuterat hingstarnas härstamningar och även detta vägs in i den totala bedömningen.

De hingstar som skickas vidare till fas 3 får tillstånd att betäcka fem ston under året. Ungefär hälften av hingstarna går vidare till fas 3 i mitten av mars där gångarter och hoppning bedöms under ryttare. Här kan även fyraåriga och äldre hingstar delta och i slutet av fas 3 avgörs vilka hingstar som får tillstånd att betäcka ett obegränsat antal ston. Inge Meurrens, avelsledare på BWP, gissar att ungefär 60 % av hingstarna i fas 2 blir kvalificerade till fasens sista dag och av dessa är det sedan ca 40 % som får tillåtelse att fortsätta till fas 3. Väl i fas 3 är det ca 60 % av hingstarna som klarar kraven och når godkännandestatus. Förra året godkändes 28 BWP-hingstar och 24 hingstar registrerades i andra förbund.

Att hoppning är populärt i Belgien visar sig också genom de hingstklasser som arrangeras i samband med hingstpremieringen, bland annat deltog fler än 70 hingstar i 4-årsklassen! Här deltar både godkända hingstar och de som hoppas uppnå ett godkännande. Även hingstar från de i Belgien verksamma stamböckerna sBs, Zangersheide och AES deltog.

– Vi har sett väldigt många hingstarna de här dagarna, berättar Christina Olsson. Vi har fått se många fina hopphästar av god kvalitet, men som alltid när det är många hästar så finns det även några som inte riktigt håller måttet. Christina fortsätter:
– Det är intressant att se vilket upplägg som finns hos andra förbund och hur de genomför sina bedömningar. Att få se så här många hästar på en och samma gång innebär en möjlighet att kunna se och jämföra inte bara hoppförmågan, men också hästarnas modeller och galopp.

Med så många hingstar i visningsringen är det också en möjlighet att se vad de olika fadershingstarna lämnat. De populära och framgångsrika avelsmatadorerna Diamant de Semilly, Heartbreaker och Darco förekommer i många av de unga hingstarnas stamtavlor. Ur svenskt perspektiv hade också El Barone 111 Z en treårig son som fick biljett till fas 3 och flera andra godkända söner till honom visades i hingstklasserna. Inge Meurrens berättar att det oftast är ett fåtal av de yngre hingstarna som blir populära bland uppfödarna. Att välja en yngre eller äldre hingst beror på vilket avelsmål uppfödarna har för sina avkommor, ska de säljas på auktion är det allt som oftast de äldre hingstarna som väljs att betäcka med.

I Belgien är också embryotransfer och OPU/ICSI vanligt. Redan idag finns några ston med över 50 registrerade avkommor, ett antal som säkerligen kommer att öka i takt med att OPU/ICSI används mer och mer. I Belgien finns inga restriktioner vare sig det gäller reproduktionstekniker eller antal avkommor som får registreras per sto.

På plats i Lier fanns också Lena och Benny Zeiloth som fick ta emot elitutmärkelsen för sin (delägda) hingst Foncetti vd Heffinck. Hingsten har tävlat med framgång i internationell 155-hoppning och såldes nyligen till Förenade Arabemiraten. Paret Zeiloth är även delägare till en av de treåriga hingstarna som fick biljett till fas 3.

Text: Anette Sånesson/SWB