fbpx

I november varje år arrangerar SWB rådgivande bedömning för unga hingstar. I år reser Avelsvärderingens (AVN) ordförande Christina Olsson och huvuddomaren i hoppning Mikael Nolin till Strömsholm, Tenhult och Bollerup för att mönstra en rad unga hingstar födda mellan 2013 och 2016.

Hingstarna visas exteriört, lösgalopperade och löshoppade och äldre hingstar visas även ridna. Hingstarnas härstamning granskas för att ge en samlad bild och efter avslutad visning ger domarna en rekommendation om hur de tycker man ska gå vidare med sin hingst. Det handlar förstås först och främst om att vaska fram nya hingstämnen, men som hingstägare kan du även få andra värdefulla råd. En del hingstar rekommenderar man att komma till vårens bruksprov, andra kanske rekommenderas att meritera sig via sporten och en del rekommenderar man inte vidare som framtida avelshingst. Ibland vill man se hur hingsten utvecklar sig och rekommenderar den att komma åter till rådgivande bedömning nästa år.

Rådgivande bedömning är ett bra mål att träna sin unga hingst till och en mycket bra möjlighet att få råd av kompetenta domare inför den fortsätta karriären, oavsett om det är som avelshingst, sporthäst eller bara en trevlig ridhäst.

Christina Olsson har under över 30 års tid framgångsrikt fött upp egna hästar med inriktning på framför allt gångarter men även hoppning. Listan med hennes framgångsrika uppfödningar kan göras lång, en i raden är fantastiska Astoria (SWB) med de vippande öronen som tillsammans med Jeanna Högberg vann Breeders Trophy för 5-åriga dressyr i år och även representerade SWB vid unghäst-VM. Christina är A-domare både exteriör och gångarter med mer än 20 års erfarenhet. Hon arbetar till vardags som chef på Svensk Travsports avelsavdelning med ansvar för avel-och registreringsfrågor. Hon är ledamot i AVN sedan 2002 och har sedan 2009 varit ordförande.

Mikael Nolin jobbar som unghästutbildare, är aktiv tävlingsryttare och har utbildat en rad hästar upp till svår klass hoppning. Han har genom åren själv visat flertalet hingstar vid bruksprov och är en uppskattad domare vid SWBs unghästtester runt om i landet. Mikael är även uppfödare i mindre skala och har bland annat fött upp den godkände hingsten Niveau (SWB) 1136 som även har meriter i internationell svår hoppning. Han har ett brett kunnande och intresse inom internationell hoppsport och har varit huvuddomare i hoppning i AVN sedan 2012.

Startlistor och information om rådgivande bedömning hittar du HÄR

Christina Olsson tillsammans med sin uppfödning Astoria och ryttaren Jeanna Högberg. Foto: Roland Thunholm