fbpx


Helena Torstensson. Foto Roland Thunholm

Som traditionen bjuder ger sig SWBs selekteringsteam ut på vägarna för att dammsuga landet på guldkornen som ska bygga kollektionen av föl till årets elitfölauktioner. Teamet består av filmare, fotograf, visare och de båda selektionsgeneralerna Anderas Jönsson och Johan Ifverson och i år spetsas det ytterligare med hoppkompetens via Helena Torstensson.

”Vi är mycket nöjda med rekryteringen av Helena, säger SWBs VD Helén Uddefors. Hennes erfarenhet och rutin av både svensk och internationell avel och sport gör att vi kan skruva upp våra auktioner ytterligare en nivå, vilket är en förutsättning för att vi ska kunna konkurrera med andra fölauktioner runt om i Europa.”

Helena Torstensson, som idag jobbar på Helsingborgs rid- och djursjukvårds gymnasium, har en diger meritlista när det gäller framför allt internationell hoppsport, hingstar och vad kombinationer av olika blodslinjer lämnar för typ av avkommor. Efter beridarjobb på Flyinge fortsatte hon till Paul Schockemöhle i Tyskland där hon jobbade både som beridare och tävlingsryttare och fortsatte sedan med egen verksamhet innan kosan åter styrdes mot Flyinge. Under tio år var Helena sedan platschef och spindeln i nätet för hingst- och seminstationen PS Flyinge & Partners, en filial till Schockemöhles tyska verksamhet 

”Jag ser verkligen fram emot uppdraget, säger Helena. Just föl tycker jag är väldigt intressant och att vara med och handplocka individer som jag tror på för framtida sport på högsta nivå ska bli oerhört spännande.”

Selekteringsteamet kommer 8 – 12 augusti besöka tio olika platser runt om i landet och som vanligt kommer det att finnas möjlighet för föl hemmahörande i norra Sverige att delta genom att skicka in foto och film till SWB. Elitfölauktionen för dressyrföl kommer att hållas den 29 september och densamma för hoppföl den 6 oktober, båda i samband med SWB Equestrian Weeks på Flyinge. Precis som 2022 kommer auktionerna att arrangeras som hybridvarianter, det vill säga att budgivning kommer att kunna ske både på plats i Flyinge och online via ClipMyHorse.TV. 

”Vi valde att testa en hybridauktion förra året för att både behålla den höga stämningen vi kan skapa på plats och samtidigt nå ut till så många potentiella köpare som möjligt och det visade sig vara ett framgångsrecept, berättar Helén Uddefors. Vi har historiskt sett haft väldigt höga snittpriser på våra elitfölauktioner och hoppas naturligtvis kunna återupprepa det i år igen!”

Mer information om SWBs Elitfölauktioner & selektering kan du läsa om HÄR. 
Här kan du anmäla ditt föl – till tävlingsdatabasen.

Selekteringsplatserna 2023
8 augusti, tisdag
Tollsbo Gård, Hyltebruk Förmiddag
Sörsjö Gård, Värnamo Eftermiddag

9 augusti, onsdag
Stall of East, Ekby Förmiddag
Lillerud, Karlstad Lunchtid
Eklunda Stuteri, Örebro Eftermiddag

10 augusti, torsdag
Herfsta Dressage, Mälardalen Förmiddag
Flemminge Gård, Vikbolandet Eftermiddag

11 augusti, fredag
Frödinge, Kalmar Förmiddag
Småland, mer information kommer Eftermiddag

12 augusti, lördag Flyinge Kungsgård, Skåne Heldag


Helena Torstensson Foto: Anna Nyström