fbpx

Den 12-16 augusti ger sig SWBs selektionsteam Anderas Jönsson och Johan Ifverson återigen ut på turné för att välja ut de föl som kommer att gå under klubban på Elitfölauktionen i samband med Breeders Trophy den 5 oktober. Som vanligt söker de efter föl som är attraktiva för både svenska och internationella köpare och som verkligen sticker ut ur mängden.

– Målsättningen är förstås att de föl vi plockar ut har alla förutsättningar som krävs för att bli mästerskapshästar i framtiden, säger Andreas. Det är svårt att sia om så klart, men vi väger in många olika parametrar för att verkligen kunna erbjuda en kollektion som har just ”det”, fortsätter han.

Andreas hoppas bland annat att få se föl ur den första årgången från förra årets bruksprovsvinnare Ike och Ironman H.

– Båda hingstana fick gott om ston så det lär finnas många spännande kombinationer av blodslinjer att välja mellan bland de fölen. Vi vill också kunna blanda så att både nya hingstar och äldre beprövade hingstar finns representerade, säger han.

Förutom topphärstamning läggs förstås stor vikt vid att fölen har en riktigt stark och prestationssäker mödernelinje.

– Det är jätteviktigt att det finns prestationer på mödernet, nästan ännu viktigare på hoppfölen, säger Andreas. För ett dressyrföl är det faktiskt viktigast av allt att de kan röra sig otroligt bra. Men mödernet säger däremot mycket om ridbarhet och temperament, fortsätter han.

Med sig på selektionsturnén har Anderas och Johan en fotograf och ett filmteam från Clip My Horse.TV och så fort kollektionen är utvald kommer materialet att sammanställas och marknadsföras på den egna auktionssidan och även i ett antal både svenska och internationella kanaler. Intresset för Elitfölauktionen är stort och snittpriset på förra årets auktion var närmare 120 000 kr, vilket står sig mycket bra i jämförelse med andra auktioner på den europeiska marknaden. Många är de oslipade diamanter som ropats in under auktionen genom åren och som sedan visat framfötterna på unghästtester och på tävlingsbanan.

Selektionsdatum 2018
Anmälan öppnar 15 juni och kommer att ske via Tävlingsdatabasen.

12 augusti, söndag FM Flyinge
12 augusti, söndag EM Tullstorp Dressage Stable, Vankiva
13 augusti, måndag FM Hanell Dressage, Falkenberg
13 augusti, måndag EM GJ Dressage, Hyltebruk
14 augusti, tisdag FM Råbäck, Hällekis
14 augusti, tisdag EM Karlstad
15 augusti, onsdag FM Eklunda Stuteri, Örebro
15 augusti, onsdag EM Stjärnborg, Upplands Väsby
16 augusti, torsdag FM Flemminge Gård, Norrköping
16 augusti, torsdag EM Frödinge, Vimmerby

Precis som förra året erbjuder vi möjligheten för föl från norra Sverige att delta i selekteringen genom att skicka in film och bilder på sitt föl. Utförlig information om hur detta går till publiceras snarast.

För frågor gällande selekteringarna, kontakta Niklas Samuelsson 0705 – 73 54 71.

Mer information om Elitfölauktionen hittar du HÄR.

Foto: Roland Thunholm