fbpx

Nu har blup.se uppdaterats med ny information för många hästar. Det gäller såväl värderande som beskrivande avelsindex, för både avelshingstar och ston samt testresultat från årets unghästtester. Avelsindexen anger med siffror hur hingstar och ston förväntas förärva sig.

I år finns en del nyheter för de beskrivande avelsindexen som du kan läsa mer om i en utförlig artikel HÄR. Från och med 2020 ingår även de linjära beskrivningarna från bruksprovet och ridhästtestet i beräkningarna av beskrivande avelsindex. Det innebär bland annat att det tillkommit avelsindex för nio nya egenskaper. Flera av dem är egenskaper starkt kopplade till den så viktiga ridbarheten.
Det innebär också att det i år är extra många hästar som får beskrivande avelsindex. I fortsättningen kommer index att publiceras för dessa kategorier:

  • Hingstar med minst 10 linjärt beskrivna avkommor vid unghästtest och/eller ridhästtest
  • Godkända hingstar som själva blivit linjärt beskrivna vid bruksprov
  • Ston som själva blivit linjärt beskrivna vid unghästtest och/eller ridhästtest
  • Ston som har minst en avkomma som blivit linjärt beskriven vid unghästtest och/eller ridhästtest

Årets värderande avelsindex läser du mer om HÄR

Vill du veta mer om avelsindex?
SWB Avelspodden har gjort två avsnitt (26 & 27) om avelsindex tillsammans med experten Åsa Viklund från SLU, där det andra avsnittet behandlar de beskrivande avelsindexen lite extra. SWB Avelspodden överallt där poddar finns!

Åska Viklund har även gjort en onlineföreläsning om avelsindex som du kan hitta HÄR.

Gå också gärna in på vår hemsida och läs mer om avelsindex.

Om du inte ser uppdateringarna på din hästs sida på blup.se kan det vara bra att försöka ladda om sidan några gånger. Oftast beror det på att det ligger kvar gamla versioner av sidan i datorns chache-minne. Då hjälper det att ladda om sidan!

 

Arkivbild. Foto: Roland Thunholm