fbpx

Från vänster: Jan Philipsson, Lennart Ljungstorp, Jan Lockwall, Kurt Graaf och Inge Wilhelmsson vid bruksprovet 1987 Foto: Roland Thunholm

Kurt var under många år premieringsförrättare, inte bara för svenska varmblod utan även populär och kunnig ponnydomare. Han var också medlem av AVN under många år där dåtidens avelshingstar granskades av Kurts kunniga öga. Kurt hade nära kontakt med dåvarande chefen för Flyinge, Olle Kjellander. De båda hade samma syn på den varmblodiga hästen och det antagna avelsmålet och utvecklingen av vår avel. De samarbetade kring inköp av unghingstar till Flyinge, vilket resulterade i många hingstar som haft stor betydelse för vår avel.

Kurt var också en mycket uppskattad domare under många år när han granskade stona med sitt kunniga öga och gav respekt hos uppfödarna med sin sakliga och lättförståeliga kritik. Han hade också en god minnesbild av de hästar han bedömt, vilket bidrog till att stoägarna kunde få bra rådgivning.

Kurt har också haft en stor betydelse för det svensk-amerikanska samarbetet med vår systerorganisation SWANA. Första resan gick till USA 1983 och därefter följde ytterligare fem resor med Kurt som marknadsförare för den svenska hästen.

I slutet av 1990-talet påbörjade Kurt det minst sagt gedigna arbetet med boken ”Den Svenska Varmblodshästens Historia”, ett mästerverk på närmare 600 sidor som beskriver den svenska hästens historia från 1800-talet och framåt.

Kurt Graaf blev 93 år.