fbpx


Femåriga Skyline To B (SWB) med ryttare Carl Hedin och uppfödare Maria Rasmusson var mycket nära en pallplats, ekipaget slutade på en fjärdeplats på 88.000%.
Foto: Pernilla Hägg.

Unghäst-VM i dressyr är över för i år och de svenska hästarna och deras ryttare presterade otroligt bra. Rent av historiskt bra. Aldrig någonsin har så många hästar tagit sig till final i både 5-, 6- och 7-årsklasserna. Vi fick talat med Nina Känsälä som var Chef d´Equipe på plats i Ermelo och Bo Jenå, som var en av de ansvariga att ta ut ryttare och hästar samt Christina Olsson som är ordförande i Avelsvärderingsnämnden, AVN.

Ett historiskt bra resultat hävdar Bo Jenå.
– Det var historiskt att vinna försöket, så som BE Allex och Jeanna gjorde i sexåringarnas kval, och Carl och Skylines fjärdeplacering i femårsklassen, där var det bara någon decimal som skiljde från en pallplats vilket inte är speciellt mycket, säger han när vi ringer upp.
– De svenska hästarna och ryttarna stod sig väldigt bra i konkurrensen, det var riktigt roligt att se. Ryttarna fick mycket beröm för sin fina ridning, vilket vi är väldigt stolta över, säger Bo Jenå. De svenska SWB-hästarna står sig också mycket väl i den internationella konkurrensen. De svenska uppfödarna ska ha en stor eloge som får fram en mycket modern, lätt modell och typ av häst som uppskattas av både ryttarna och domarna och som presterar väl.

– Med fem SWB-hästar som tog sig direkt till final, tre SWB-hästar som var bland de 10 bästa och en SWB-häst snubblande nära en pallplats i finalen, det är ett resultat vi ska vara riktigt stolta över, säger AVNs ordförande Christina Olsson. Hon fortsätter;
– Det visar på att SWBs dressyravel är på frammarsch och levererar både topp och bredd. Det syns. även i VM-laget med hälften av laget bestående av SWB-hästar. Jag skulle ju även vilja framhålla att de är ett resultat av det avelsprogram SWB driver då båda VM-hästarna är bedömda som unghästar med diplom och som blivit godkända hingstar vid vårt bruksprov. Unghästarna som nu bevisat sig så väl i UVM går en ljus framtid till mötes. 

– Jag tycker mig se framsteg hos många av ryttarna efter Ulf Möller-träningarna på Flyinge och Strömsholm i juni, fortsätter Bo Jenå. Ulf var väldigt tydlig med sina instruktioner om vad som var bra och vad som var mindre bra. Detta tycker jag ryttarna har tagit till sig av och tränat på. Jag pratade med Ulf under VM:et och han uttryckte att han var mycket nöjd med ryttarna och hur deras hästar presterade, vilket är positivt. Han fortsätter;
– Något annat som jag vill tro har gett resultat är den mentala coachingen med Catrin Nilsmark som ryttarna har fått.
Både de förberedande träningarna med Ulf Möller och tidigare med Christoph Hess samt den mentala coachingen med Catrin Nilsmark har kunnat genomföras med hjälp av Agria Djurförsäkringar, en mycket viktig pusselbit i SWBs sportsatsning framåt.

– Det har varit ett helt fantastiskt Unghäst-VM! Hästarna och ryttarna var otroliga! utbrister Nina Känsälä när vi når henne. Sjävklart är det resultaten i UVM som är viktigast, men det är också en viktig del att vara stolt över sitt lag samt att heja fram alla, i år vill jag verkligen framhålla lagandan, den var på topp! Att vara Chef d’ Equipe innebär för mig att göra det möjligt för ryttarna och teamet runt varje häst att prestera så väl som möjligt. Utöver att leverera korrekt information under tävlingen gäller det att vara en resurs, en person som det går att fråga om hjälp. Det finns ett personligt ansvar att upprätthålla en god laganda, men en Chef d’ Equipe sätter en grund och en förväntad nivå, avslutar hon.

– En rolig och väldigt beskrivande händelse är när en av de utländska ryttarna gör sin avslutningshalt och alla i team SWB börjar applådera, hurra och busvissla på ryttarläktaren. Ryttaren vänder sig blixtsnabbt om i sadeln och stirrar mot oss på läktaren. Hon berättade efteråt att hennes syster, som tittat på ritten på ClipMyHorse, undrade vad hon sysslade med när hon slängde sig om i sadeln precis efter att hon hälsat. Hon sa till mig efteråt; ”Jag trodde jag var ensam här med min hästskötare, men jag har ju ett helt team med mig!” Det sammanfattade hela teamkänslan vi hade på plats!

– Ja, jag vill förutom mycket starka prestationer också framhålla den starka lagandan, säger Bo Jenå. Det var många utländska ryttare som uppskattade vår fina teamkänsla och de tackade över att få vara en dela av den när vi hejade fram även dem.

Bo Jenå avslutar;
– Över lag var det väldigt många lika trevliga ston som hingstar, och en häst som jag tyckte var helt outstanding var danska femåriga fuxstoet Quinn G med Betina Jaeger. Det skulle jag säga var väldigt nära en häst som var idealet.

De placerade hästarna i Unghäst-VM, 3-6 augusti 2023, Ermelo, Nederländerna.

7-åringar
(7:e placerad) Diploid (SWB)
Valack, e. Hesselhöj Donkey Boy u. Theca (36) (SWB) – Topaasch
Uppfödare: Lena Nyström
Ägare: Stockholm Ridsport AB
Ryttare: Vendela Eriksdotter Rubin

(13:e placerad) Moretti Weltino (SWB)
Valack, e. Dante Weltino OLD u. Red Manoue (SWB) – Master
Uppfödare: Kerstin och Lars Svenstrup
Ägare: Charlotte Haid-Bondergaard, Dan Nordenberg
Ryttare: Ida Küchenmeistern Nordenberg

Resultat kval
Resultat lilla finalen
Start- och resultatlistor
Resultat final

6-åringar
(7:e placerad) BE Allex (SWB)
Valack, e. Ampere u. Alice (71) (SWB) – Dalwhinnie (SWB)
Uppfödare: Eva och Bo Pettersson
Ägare: Västra Hoby Stuteri AB, Hennix Horses AB, Jeanna Högberg
Ryttare: Jeanna Högberg

Resultat kval
Resultat lilla finalen
Start- och resultatlistor
Resultat final

5-åringar
(4:e placerad) Skyline To B (SWB)
Hingst, e. Blue Hors St Schufro u Amazone (F.2) (SWB) – Ampere
Uppfödare: Maria Rasmusson
Ägare: Eques Management AB
Ryttare: Carl Hedin

(11:e placerad) Vive la Reinne II VH (31) (SWB)
Sto, e. Revolution u. De la Reinne – De Niro
Uppfödare: Västra Hoby Stuteri AB
Ägare: Västra Hoby Stuteri AB
Ryttare Maria Anita Andersen

Resultat med delpoäng