fbpx

Förra året var snittpriserna på de svenska föl som såldes under Elitfölauktionen i Flyinge rekordhöga. När årets elitföl ska klubbas förväntar sig arrangören intresse från såväl Sverige som internationellt.
– I år tar vi nya tag för att nå ut, säger Helen Uddefors, VD på Swedish Warmblood Association.

Den sjätte oktober är det tioårs jubileum för Elitfölauktionen och det firas med att fölen visas upp i Flyinges vackra paradstallar som bär anor redan från 1661 när Flyinge kungsgård blev statligt stuteri.
– Flyinges unika miljö tror vi kommer tilltala både de utländska och de svenska gästerna som kommer. Det är inte toppmodernt som vissa stall utomlands men det andas SWB-hästens långa historia och har en härlig atmosfär, säger Helen Uddefors, VD på SWB.

Förra året var snittpriserna på elitfölen som såldes på auktionen i Flyinge närmare 120 000 kronor, vilket är ett väldigt bra resultat. Det dyraste fölet i SWB Elitfölauktionens historia såldes för 600 000 kronor till USA 2015. Flera av de föl som sålts har blivit framgångsrika som äldre hästar, de har deltagit i såväl unghäst-VM och där finns godkända hingstar. Andreas Jönsson är en av två som är med och selekterar föl för auktionen.
– Vi hade lätt kunnat ta med 15 föl till i år. Det är otroligt jämn kvalité på fölen, både bland hoppfölen och dressyrfölen, säger Andreas.

Tidigare år har elitfölauktionen som arrangeras i samband med tävlingen Breeders Trophy haft långväga gäster från såväl Kina som USA. I år kommer man att marknadsföra auktionen än mer mot utlandet och man tar in en flerspråkig auktionsförrättare, Frederik De Backer, som har uppdrag för flera av Europas stora uppfödare och avelsföreningar.
– Jag anser att det svenska varmblodet är underskattad. Men aspekten att aveln i Sverige är förhållandevis liten jämfört med resten av Europa så är det en häst där utfallet från aveln är väldigt gott, säger Frederik de Backer.

Hemma i Belgien är Frederik själv uppfödare och han och sambon Anne-Liza Makkinga föder upp 2-3 föl om året. De har också ett mindre utbildningsstall.
– Mitt personliga mål är att sälja fölen så dyrt som möjligt så att uppfödarna blir riktigt nöjda. Jag ser Breeders Trophy som en riktigt bra möjlighet till att nätverka och träffa svenska hästar, uppfödare och ryttare, hästmarknaden idag är väldigt global och vi måste lära känna varandra ordentligt, säger Frederik.

Frederik kommer också att vara konferencier under SWB Market som kommer att arrangeras på torsdagskvällen den 5:e oktober. SWB Market är en mötesplats där köpare och säljare ska finna varandra med hjälp av SWB.
– SWB:s uppgift är att måna om de svenska uppfödarna. Vi vill såklart att de bästa hästarna stannar i Sverige men för att våra uppfödare ska få mer betalt för sina hästar så behöver vi få in köpstarka kunder från utlandet och våra hästar är konkurrenskraftiga internationellt, säger Helen Uddefors.

 

Foto: Dan Wernberg