fbpx

Varmt välkommen till fyra digitala avelsträffar tillsammans med några av Sveriges främsta profiler inom avel och uppfödning. SWB Bollplanket är till för dig som funderar på att ta föl, vill lära dig mer om avel eller kanske har fött upp ett par föl och vill ta nästa steg i din uppfödning. Varje träff börjar med en föreläsning följt av frågestund tillsammans med en moderator. Självklart får ni som anmäler möjlighet att skicka in frågor på förhand till våra experter!

Träffarna är kostnadsfria och öppna för SWBs medlemmar.

Anmäl dig till träffarna här!

Datum och ämnen för träffarna:

7 mars kl. 19-20.30: ’Seminstationsfrågor, att betäcka mitt sto-frågor’ med moderator Aja Blomberg-Andersson och gäst Malin Cohlin
Aja driver till vardags Ågårds Hingststation och har över 30 års erfarenhet av avel och uppfödning. Malin arbetar som stationschef på Lövsta Seminstation sedan 2004 och är dessutom B-tränare i dressyr. Tillsammans tar de upp och diskuterar vanliga funderingar när det kommer till seminering och andra praktiska frågor som kommer upp när man ska betäcka sitt sto.

18 mars kl. 19-20.30: ’Val av avelsmaterial’ med moderator Gustaf Johansson och gäst Christina Olsson
Både Gustaf Johansson och Christina Olsson är erfarna och framgångsrika uppfödare i SWB. Gustaf har bland annat fött upp hingsten MrVain GJ och Christin är A-domare i SWB och sitter även som ordförande i SWBs Avelsvärderingsnämnd. Hon har själv fött upp flera framgångsrika tävlingshästar i dressyr med meriter från bland annat Breeders Trophy och Unghäst-VM. På denna träff kommer de diskutera hur man ska välja sto och hingst till sin avel. Vad är deras erfarenheter, och vad är viktigt att tänka på för att få fram den avkomma man vill ha?

23 mars kl. 19-20.30: ’Avelsindex och allmänna avelsfrågor – vilken information finns att tillgå?’ med moderator Nina Känsälä och gäst Åsa Viklund
Åsa Viklund är hjärnan bakom SWBs avelsindex och den som varje år beräknar och uppdaterar siffrorna på Blup.se. Tillsammans med moderator Nina Känsälä, hippolog och forskarstuderande, diskuterar de avelsindex och den information som finns att tillgå genom SWB. Vad säger egentligen siffrorna, och hur kan man använda sig av informationen när man ska betäcka sitt sto?

30 mars kl. 19-20.30: ’Frågor till seminveterinären’ med moderator Nina Känsälä och gäst Görel Nyman
Det har blivit dags för betäckning! Görel Nyman, mycket erfaren seminveterinär och tillika uppfödare, svarar på frågor kring seminering och betäckning med hjälp av moderator Nina Känsälä. Görel är en av Sverige mest erfarna seminveterinärer och är även en av de mest framstående veterinärerna inom embryotransfer.

Frågor? Kontakta Josefine på josefine.tinglof@swb.org

Det här projektet är finansierat via medel från Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS). Under 2022 har HNS avsatt närmare två miljoner kronor till projekt som ska främja utvecklingen av svensk avel och uppfödning. HNS är en paraplyorganisation inom hästsektorn och finansieras genom ett avtal mellan staten och Svensk Travsport samt Svensk Galopp. Läs mer om HNS på www.hastnaringen.se

Foto: Laila Berglund