fbpx

SWB välkomnar dig som medlem till en riktig avelshelg där vi även passar på att fira att avelsföreningen fyller 90 år! Lördagens avelskonferens erbjuder namnkunniga föreläsare som går på djupet i en rad intressanta ämnen kring avel, hälsa och hållbarhet hos våra hästar.

lördagskvällen klockan 19.00 slår vi upp portarna för vår allra första SWB-gala där vi firar 90-åringen! Hillevi Brasch kommer att guida oss genom en spännande kväll med god mat, tillbakablickar, hyllningar och underhållning. Vi avrundar med dans natten lång eller kanske barhäng med massor av härligt avelssnack!
Avelskonferens – hälsa och hållbarhet i fokus, Scandic Frimurarehotellet i Linköping
Preliminärt program

Lördag 14 april
11.00                 SWB hälsar välkomna och presenterar helgens program

11.15                 #stoppahältan med Sissi Lilja, Agria Djurförsäkring
SWBs huvudsponsor Agria Djurförsäkring presenterar hur de arbetar med hästens hälsa och hållbarhet i projektet #stoppahältan, och om det starka och aktiva samarbetet mellan SWB och Agria.
11.45 
                Hälsoläget hos svenska sporthästar, Axel Wallman Mälaren Hästklinik och veterinär ledamot i SWBs avelsutskott
Axel Wallman är delägare och veterinär vid Mälaren Hästklinik och en av Sveriges främsta experter på ortopediska problem hos hästar. Han anlitas flitigt av allt ifrån landslagsryttare, hobbyryttare till Hovstallet samt är FEI:s behandlande veterinär vid Sweden International Horse Show. Axel berättar om det ortopediska hälsoläget hos svenska sporthästar ur sitt perspektiv. Vilka är de vanligast förekommande ortopediska hälsoproblemen, vilka är de allvarligaste, och kan vi göra något för att förebygga dem?
12.45                 Gemensam lunch
13.45                 Samband mellan beteende, fysisk träning och prestation hos sporthästar, Søren Ladefogeds, Danmark
Framgång på tävlingsbanan i dressyr och hoppning beror på hästarnas fysiska förmåga och hur väl tränad hästen är för sin uppgift, men också på hästens vilja att utföra de uppgifter vi begär av den. På områden som exteriör, gångarter och hoppförmåga har vi kommit långt med dagens sporthästar, men hur kan vi få hållbarare och mer robusta hästar, både fysiskt och psykiskt? Veterinär Søren Ladefogeds, Dansk hästspecialist berättar om ett spännande forskningsprojekt som tagit ett brett grepp om sporthästens hälsa, såväl den fysiska som mentala biten.
14.45                 Presentation av NAVEDA – Nationell Veterinärmedicinsk Databas, Lena Myrenius
Leg. Vet. Lena Myrenius berättar om den nationella veterinärmedicinska databasen för häst och sällskapsdjur – NAVEDA – som är under utveckling. Den nya databasen ska ta emot och lagra journaldata från landets djurkliniker och djursjukhus.  Syftet är att skapa bättre förutsättningar för forskning, sjukdomsövervakning och arbete med kvalitetssäkring inom djursjukvården. Detta öppnar nya möjligheter för att kunna forska på ärftliga sjukdomar hos bland annat häst.
15.15                 Fika
15.30                 Workshop – Avel för hälsa och hållbarhet i SWB, Åsa Viklund SLU
Går det att förbättra hälsa, hållbarhet och temperament med avel? Var står vi idag, vilka mål vill vi nå och hur ska vi nå dit? Åsa Viklund, genetiker från SLU med lång erfarenhet av arbete med avelsprogram och undervisning av hippolog och agronomstudenter, guidar oss i denna övning där du som deltagare aktivt får vara med och utforma ett tänkbart avelsprogram för förbättrad hälsa och hållbarhet hos SWB-hästen.
17.00                 Paneldiskussion
Dagens föreläsare svarar på frågor från publiken samt diskuterar möjligheter och utmaningar med att avla för hälsosammare och hållbarare hästar..
18.00                 Slut
19.00                 SWB-gala – SWB 90 år!

Söndag 15 april
08.45                 Ordförandemöte
10.00                 Medlemsmöte: Info från SWB, utrymme för frågor från medlemmar m.m.

11.00                 Fika
11.20                 Årsmöte
ca 12.30            Lunch

Priser:
Avelskonferens lördag, inklusive lunch och fika – 395 kr inkl. moms
SWB-gala med 90-års jubileum. Fördrink, trerätters middag, underhållning och dans – 695 kr inkl. moms
Jubileumsmeny!

KÖP BILJETT TILL AVELSKONFERENS OCH SWB-GALA

Anmälan till SWB ordförandemöte, medlemsmöte och årsmöte söndag 15/4

Sista anmälningsdag 30/3

Bokning av boende på Scandic Frimurarehotellet i Linköping:
Bokning görs vardagar 08.00-17.00 på telefon 013-4953010 eller mail frimis@scandichotels.com
Ange bokningskod: SWB140418
Pris enkelrum 850:-
Pris dubbelrum 1050:-
Bokning sker i mån av plats.