fbpx

Pernilla Svensson och hennes familj driver framgångsrikt Stuteri PWR i skånska Snöarp. På gården föds mellan sex och tio föl varje år och merparten av dem är hoppstammade, men när Pernilla kom över ett sto med dressyrstam lät framgången inte vänta på sig. Hingsten hon noga valde ut till stoet visade sig vara helt rätt och avkomman blev den numera godkände hingsten Dragon Welt 1303. Oavsett vilken gren så är Pernillas avel prestationsinriktad med målsättningen att avkommorna ska nå framgång på högsta nivå.

Som uppfödare letar Pernilla alltid nya vägar för att hitta bra köpare till sina hästar och hon hyllar SWBs initiativ att sälja hoppstammade ettåringar i samband med travets Kriterieauktion i september.

– Det är en fantastisk möjlighet och jag tror stenhårt på det, säger hon. Inom travet är man van att betala för sina hästar och de är även vana att ha hästar på ett annat sätt, fortsätter hon.

SWB har tagit fasta på att man köper och har häst på annat sätt inom travet och kommer att förmedla möjligheten att hästarna som säljs i samband med auktionen placeras direkt på lämplig anläggning för unghästar.

Tidigare tävlingsdebut
På travsidan kan hästarna debutera på tävlingsbanan redan som tvååringar och i bästa fall redan då generera pengar.

– Inom ridsporten får man vänta lite på återbäringen, konstaterar Pernilla. Men å andra sidan så kan man köpa en välstammad åring, förädla den och sälja den för riktigt stora pengar senare. Vi får bara lära travfolket hur det går till, skrattar hon.

Lasse Berglund, selekteringsansvarig från SWBs sida, har poängterat att det är otroligt viktigt att de åringar som väljs ut har en stark och prestationssäker mödernelinje och Pernilla är helt enig.

– Jag har själv besökt både Elit- och Kriterieauktionen och inom travet tittar de ännu mer på vad mödernet presterat än vad vi gör. Så där ska vi verkligen vara noga med att det finns bra meriter på åringarna som säljs så jag tycker att det är bra att det ställs höga krav från SWBs sida.

Årets Kriterieauktion arrangeras på Solvalla den 27-29 september. Kriterieauktionen är Sveriges största unghästauktion för travhästar och listan är lång över travstjärnor som bytt ägare just på denna auktion. SWB har nyligen inlett samarbete ASVTs auktionsbolag Trottex och första steget i samarbetet är att öppna Kriterieauktionen för ett mindre antal ettåriga hopphästar med absolut toppstam. SWB-hästarna är inbjudna till torsdagens select sale där våra hopphästar får en perfekt exponering bland travets svenskfödda dyrgripar.

Har du en häst du tror skulle passa för auktionen? Tveka inte att anmäla den! All information om hur du anmäler hittar du HÄR.

Pernilla på den gångna helgens Elitauktion på Solvalla.