Elitfölauktion

I samband med årets Breeders Trophy återvänder SWBs populära och välbesökta Elitfölauktion. Arrangermanget har genom åren förfinats och utvecklats till en framgångsrik och internationellt gångbar auktion som lockar både en stor publik på plats och även köpare från världens alla hörn. Snittpriset har varit högt och många är de oslipade diamanter som ropats in under auktionen genom åren och som sedan visat framfötterna på unghästtester och på tävlingsbanan. Förra året tog belgaren Frederik de Backer över auktionsklubban och även han kommer att återvända till årets auktion.

I mitten av augusti ger sig SWBs selektionsteam Anderas Jönsson och Johan Ifverson återigen ut på vägarna för att välja ut en högintressant palett av topppstammade hopp- och gångarstföl som sedan kommer att gå under klubban i oktober. Med sig har de fotograf och filmteam och så snart fölkollekionen är klar så kommer fölen att marknadsföras med bilder och filmer i en rad olika kanaler, både i Sverige och internationellt.

Elifölauktionen arrangeras på kvällen fredagen den 5 oktober. Samtliga föl förvisas tidigare under dagen.  Årets Elitfölauktion kommer att öppnas med att 1-2 toppstammade embryon går under klubban. Embryotransfer börjar ta fart på allvar  bland SWB-uppfödarna och vi vet att ett antal mycket intressanta embryon redan är tillverkade under säsongen. Runt om i landet finns även ett stort antal högintressanta embryon med spännande kombinationer av blodslinjer som bärs fram av sin egen mamma.  Andreas Jönsson i SWB:s selektionsteam har följt utvecklingen av embryoauktioner i Europa på nära håll och är helt övertygad om att marknaden är redo.

SWBs 10-årsjubilerande Elitfölauktion 2017 blev en mycket lyckad historia. Föl för totalt 4 520 000 kr gick under klubban och snittpriset landade på knappa 130 000 kr, vilket är rekord i sammanhanget.

Det dyraste dressyrföl blev Revolution-sonen Radius som ropades in av Helgstrand Dressage för 300 000 kr. På hoppsidan var det Main River e. Cornet Obolensky fick det högsta budet och såldes för 260 000 kr till Tullstorp Dressage Stable. Intresset för fölen var stort även från andra länder än Sverige och fölköpare noterades även från bland annat USA, Tyskland, Irland och Danmark.

Selektering - platser, datum & anmälan

Selektionsdatum 2018
Anmälan öppnar 15 juni och kommer att ske via Tävlingsdatabasen.

Datum Plats Länk till anmälan
12 augusti, söndag FM Flyinge TDB
12 augusti, söndag EM Tullstorp Dressage Stable, Vankiva TDB
13 augusti, måndag FM Hanell Dressage, Falkenberg TDB
13 augusti, måndag EM GJ Dressage, Hyltebruk TDB
14 augusti, tisdag FM Råbäck, Hällekis TDB
14 augusti, tisdag EM Karlstad TDB
15 augusti, onsdag FM Eklunda Stuteri, Örebro TDB
15 augusti, onsdag EM Stjärnborg, Upplands Väsby TDB
16 augusti, torsdag FM Flemminge Gård, Norrköping TDB
16 augusti, torsdag EM Frödinge, Vimmerby TDB

Har du frågor angående selekteringarna, kontakta Niklas Samuelsson 0705 – 73 54 71.

Selektering av föl från norra Sverige

För att ha möjlighet att delta i selekteringen gäller att:
– fölet är under registrering hos SWB
– ägaren är medlem i SWB

Selekteringen kostar 350 kr för SWB Plusmedlemmar och 450 kr för Aktiva medlemmar inkl moms. Denna kostnad faktureras när anmälan inkommit.

Anmälan sker genom att maila information om fölet samt film och bilder till josefine.tinglof@swb.org. Anmälan skall vara hos SWB senast den 17 augusti.

Anmälan skall innehålla:

 1. Fölinformation: Fölets namn, registreringsansökansnummer, födelsedatum, kön, färg, härstamning.
 2. Ägaruppgifter: Namn, adress, medlemsnummer, fakturaadress för selekteringsavgiften.
 3. Möderneinformation: Dvs information om moder, mormor och mormorsmor samt deras syskon och avkommors meriter och tävlingsresultat (end placeringar i MSV och uppåt). Max 500 tecken. OBS! Denna information är mycket viktigt för att ditt föl ska ha chans att bli selekterat!
 4. Film på fölet: Filmen ska visa fölet i rörelse i skritt, trav och galopp. Är ditt föl hoppstammat kan du även skicka fil när fölet hoppar en bom. Observera att detta är frivilligt.
  Tänk på att platsen för filmningen har en lugn bakgrund och gott ljus. Filmen ska läggas upp på YouTube och länken bifogas i mailet till SWB alternativt skickas filmen via www.sprend.se Max 2-3 minuter i hög upplösning.
 5. Föl och sto skall precis som vid ordinarie selekteringar vara upputsade och i bästa skick. Fölet ska vara flätat och friserat, inga tofsar som sticker ifrån öronen etc. Stoet får gärna var flätat.
 6. Porträttbilder: Huvudbild, bild i rörelse samt exteriörbild från sidan där fölet är uppställt av mycket god upplösning.

För frågor är du välkommen att ringa till Johan Ifverson 0735-45 94 50, Andreas Jönsson 0707- 82 21 42 eller Niklas Samuelsson 0705- 73 54 71

Välkommen med din anmälan!

Selektering av embryon

För att ha möjlighet att delta i selekteringen gäller att:
– det blivande fölet är registreringbart på gröna papper hos SWB
– ägaren är medlem i SWB

Selekteringen av emryon kostar 350 kr för SWB Plusmedlemmar och 450 kr för Aktiva medlemmar inkl moms. Denna kostnad faktureras när anmälan inkommit.

Anmälan sker genom att maila information om embryot till josefine.tinglof@swb.org. Anmälan skall vara hos SWB senast den 17 augusti.

Anmälan skall innehålla:

 1. Embryoinformation: Härstamning.
 2. Ägaruppgifter: Namn, adress, medlemsnummer, fakturaadress för selekteringsavgiften.
 3. Möderneinformation: Dvs information om moder, mormor och mormorsmor samt deras syskon och avkommors meriter och tävlingsresultat (end placeringar i MSV och uppåt). Max 500 tecken. OBS! Denna information är mycket viktigt för att ditt embryo ska ha chans att bli selekterat!

För frågor är du välkommen att ringa till Johan Ifverson 0735-45 94 50, Andreas Jönsson 0707- 82 21 42 eller Niklas Samuelsson 0705-73 54 71

Välkommen med din anmälan!

Efter selekteringen

Efter den 17 augusti går selektionsteamet igenom allt material och väljer totalt ut ca 35 föl till auktionen. Därefter får alla besked via mail om de blivit uttagna eller ej.

Ett avtal om försäljningsuppdraget bifogas till dem som blivit uttagna och skall snarast undertecknas och returneras via mail till SWB om man vill delta i auktionen. Vid strykning av föl utan giltigt skäl (skada, sjukdom eller dödsfall) efter besked om att fölet är selekterat till Elitfölauktionen utgår en avgift på 8000 SEK + moms.

 Därefter kommer SWB att marknadsföra Elitfölauktionen i både svenska och utländska kanaler och fölkollektionen läggs upp på en egen hemsida swbelitfoal.se.

För fölägaren gäller det att sköta sitt uttagna föl på bästa sätt för att kunna presentera det i toppskick på auktionsdagen!

Organisation
Helén Uddefors
046 – 646 52
VD SWB/CEO SWB
helen.uddefors@swb.org
Josefine Tinglöf
046 – 646 48
Auktionsansvarig
josefine.tinglof@swb.org
Niklas Samuelsson
0705 – 73 54 71
Selekteringsansvarig
Johan Ifverson
0735 – 45 94 50
Auktionsgruppen/Selektionskommittén
Andreas Jönsson
0707 – 82 21 42
Auktionsgruppen/Selektionskommittén
Sofie Lindberg Fotograf
Clip My Horse Filmning
Elisabet Ernblad
046 -646 59
Marknadsföring
elisabet.ernblad@swb.org
Göran Smedberg Ekonomi
Ulrica Holst TDB
Cecilia Turesson Uppstallning
Klubbade priser 2017
Samtliga 35 sålda elitföl med bilder, filmer och utförlig härstamningsinformation och klubbade priser hittar du här.

 

 

faperplace.com