Elitfölauktion

SWBs framgångsrika Elitfölauktion går av stapeln i samband med Breeders Trophy fredagen den 6 oktober på Flyinge och är på så vis en festlig del av helgens finaler. Det ger en bra möjlighet att dra nytta av Breeders Trophy som en marknadsplats, både för inhemska och utländska kunder, och samlar två av våra mest populära evenemang på samma plats och vid samma tidpunkt.

2017 är det 10-årsjubileum för Elitfölauktionen och sedan starten 2008 har auktionen utvecklats för varje år och har de senaste åren haft ett

utbud och snittpris som står sig mycket väl på den europeiska marknaden.

2016 års Elitfölauktion det blev en mycket lyckad historia och föl för totalt 4 185 000 kr bytte ägare, vilket ger ett snittpris på nästan 120 000 kr. Det är det i särklass högsta snittpriset sedan Elitfölauktionen drog igång 2008. Allra dyrast blev, inte helt otippat, Johnson-fölet Fabulous M som klubbades för 460 000 kr. Ett antal hoppföl såldes också och bäst gick det för London-fölet Myfair som såldes för 220 000 kr.

Anmäl till selektering inför Elitfölauktionen

Årets selekteringsturné med  Johan Ifverson, Andreas Jönsson, fotograf Laila Berglund, filmare från Clip My Horse och SWBs representant Niklas Samuelsson reser till 13 platser runt om i landet mellan den 12:e och 17:e augusti.

Vill du delta med ditt föl?                Ta då chansen och anmäl till selektering!
Runt 35 föl blir uttagna till auktionen, men alla som deltar får en film och ett foto av sitt föl får selekteringen. Platserna med länkar till anmälan finns här nedan!

Nytt för i år är att vi erbjuder SWB-föl från Norrland att delta i selekteringen till Elitfölauktionen genom att skicka in foto och film till selektionskommittén. Läs mer nedan!

 

Anmälan & datum för selekteringarna

Anmälan till selektering sker via TDB (se länkar nedan). Anmälan öppnar 19 juni kl 18.

För att kunna delta i selekteringen ska fölet vara under grundregistrering i SWB och ägaren ska vara medlem i SWB.

Datum för selekteringar:

Datum Plats Anmälan
12 augusti Flyinge Förmiddag  Anmäl
13 augusti Tullstorp Förmiddag  Anmäl
Flyinge (OBS! Ny plats!) Eftermiddag  Anmäl
Ingelstorpsskolan, Kalmar Kväll  Anmäl
14 augusti Hanell Dressage Stable Förmiddag  Anmäl
GJ Dressage, Hyltebruk Eftermiddag  Anmäl
15 augusti Råbäck, Hällekis Förmiddag  Anmäl
Karlstad Eftermiddag  Anmäl
16 augusti Eklunda Stuteri, Örebro Förmiddag  Anmäl
Stjärnborg Eftermiddag  Anmäl
17 augusti Nådhammar Stuteri Förmiddag  Anmäl
Flemminge Gård Eftermiddag  Anmäl
Frödinge Kväll  Anmäl

För frågor är du välkommen att ringa till Johan Ifverson 0735-45 94 50, Andreas Jönsson 0707- 82 21 42 eller Niklas Samuelsson 0705 – 73 54 71

Selekteringen kostar 550 kr för SWB Plusmedlemmar och 650 kr för Aktiva medlemmar inkl moms. Sista anmälningsdag är den 31 juli. Vid efteranmälan tillkommer 200 kr.

Fölet anmäls via TDB med sitt registreringsansökansnummer. SWB medlemsnummret skall anges i anmälan.

Samtidigt med anmälan skall följande viktiga information mailas till niklas.samuelsson@marco.se

  • Fölets namn, födelsedatum, kön, härstamning.
  • Möderneinformation, d v s meriter och tävlingsresultat i medelsvår klass och uppåt, för moder, mormor och mormorsmor samt deras syskon och avkommor meriter. OBS! Detta är mycket viktigt för att ditt föl ska ha chans att bli selekterat! Max 500 tecken.
Så går selekteringen till

Fölet leds in tillsammans med sin moder och ställs upp vid selektionsteamet. Fölet släpps och visaren springer med stoet enligt teamets anvisningar. Alla föl filmas och fotograferas. Hoppföl hoppar ev ett litet hinder. Visarhjälp erbjuds ev. av arrangerande förening.

Föl och sto ska vara upputsade och i bästa skick. Fölet ska vara flätat och friserat, inga tofsar som sticker ifrån öronen etc. Stoet får gärna var flätat.

För att fölet ska få bästa förutsättningar att visa sig så bra som möjligt bör man ha tränat att springa med stoet och fölet innan själva selekteringen.

 

Selektering av föl från Norrland

I år kommer vi erbjuda SWB-föl från Norrland att delta i selekteringen till Elitfölauktionen genom att skicka in foto och film till selektionskommittén.

 Så här går det till

 För att ha möjlighet att delta i selekteringen gäller att:
– fölet är under registrering hos SWB
– ägaren är medlem i SWB

Selekteringen kostar 350 kr för SWB Plusmedlemmar och 450 kr för Aktiva medlemmar inkl moms. Denna kostnad faktureras när anmälan inkommit.

Anmälan sker genom att maila information om fölet samt film och bilder till anna.cederstrom@swb.org. Anmälan skall vara hos SWB senast den 17 augusti.

Anmälan skall innehålla:

  1. Fölinformation: Fölets namn, registreringsansökansnummer, födelsedatum, kön, färg, härstamning.
  2. Ägaruppgifter: Namn, adress, medlemsnummer, fakturaadress för selekteringsavgiften.
  3. Möderneinformation: Dvs information om moder, mormor och mormorsmor samt deras syskon och avkommors meriter och tävlingsresultat (end msv placeringar och uppåt). Max 500 tecken. OBS! Denna information är mycket viktigt för att ditt föl ska ha chans att bli selekterat!
  4. Film på fölet: Filmen ska visa fölet i rörelse i skritt, trav och galopp (se exempel). Är ditt föl hoppstammat kan du även skicka fil när fölet hoppar en bom (se exempel). Observera att detta är frivilligt.
    Tänk på att platsen för filmningen har en lugn bakgrund och gott ljus. Filmen ska läggas upp på YouTube och länken bifogas i mailet till SWB alternativt skickas filmen via www.sprend.se Max 2-3 minuter i hög upplösning.
  5. Föl och sto skall precis som vid ordinarie selekteringar vara upputsade och i bästa skick. Fölet ska vara flätat och friserat, inga tofsar som sticker ifrån öronen etc. Stoet får gärna var flätat. Tips och information kan ni ta del av på: länk till utbildningsfilmerna från förra året.
  6. Porträttbilder: Huvudbild, bild i rörelse samt exteriörbild från sidan där fölet är uppställt av mycket god upplösning.

 

Vad händer efter selekteringen?

Efter den 17 augusti går selektionsteamet igenom allt material och väljer totalt ut ca 35 föl till auktionen. Ca en vecka därefter får alla besked via mail om de blivit uttagna eller ej.

Ett avtal om försäljningsuppdraget bifogas till dem som blivit uttagna och skall snarast undertecknas och returneras via mail till SWB om man vill delta i auktionen. Vid strykning av föl utan giltigt skäl (skada, sjukdom eller dödsfall) efter besked om att fölet är selekterat till Elitfölauktionen  utgår en avgift på 8000 SEK + moms.

Därefter kommer SWB att marknadsföra Elitfölauktionen i både svenska och utländska kanaler och fölkollektionen läggs upp på en egen hemsida swbelitfol.se.

För fölägaren gäller det att sköta sitt uttagna föl på bästa sätt för att kunna presentera det i toppskick på auktionsdagen!

För frågor är du välkommen att ringa till Johan Ifverson 0735-45 94 50, Andreas Jönsson 0707- 82 21 42 eller Niklas Samuelsson 0705735471