fbpx

Så bra går det för Elitfölen

Det drar sig mot höst, och med hösten kommer återigen SWB Equestrian Weeks med Breeders Trophy – och SWBs Elitauktioner! Under hoppveckan är det auktion för hoppföl, och det är dags att ta en titt i backspegeln och se vad de tidigare årens hoppstammade elitföl har presterat under det senaste året. Vi har bland annat en treåring som hoppat hem en 10a, en pallplats i SWB Trophy, placeringar under Falsterbo Horse Show och Champion of the Youngsters och vinster i såväl Breeders-semifinal som internationell unghästtour och svår klass.

Sammanfattningsvis är det väldigt roligt att en så stor andel av de selekterade hoppfölen nu är ute och presterar på tävlingsbanorna. Det bekräftar att vårt selektionsteam är rätt ute när de handplockar föl ur internationella topplinjer och prestationssäkra mödernen, men också att auktionen är ett bra sätt för uppfödare att få ut sina föl till skickliga ryttare.

Elitföl - dressyr

Vi börjar med de yngsta hästarna som såldes 2018, där en stor andel har kommit till visning under SWBs bedömningar under våren och sommaren. Hela tretton dressyrstammade före detta Elitföl har visats. Högst procent uppnådde Illegal CML och Vaterloo HJ som båda fick gångartsdiplom med 81,7%. Auktionens dyraste föl, Prelude CML, har behållit sin bländande trav som belönades med 9,5 poäng, totalt 80,8% som gångartstalang och ett gångartsdiplom. Diplom delades även ut till Futura la Belle, Gazoline, Hamley B och Santoz. Förhoppningsvis får vi se några av dessa i finalen under SWB Equestrian Weeks! Cosenza af Ekeby, Don’t Worry, Fious, In Touch, Sensibel och Tiziano fick alla Klass I som gångartstalanger.

I årgång 2017 kom två hästar från Elitauktionen till start i 3-årschampionatet förra hösten. Bäst gick det för BE Allex som tog en tredjeplats på 83,2%. Han rids och tävlas av Jeanna Högberg och har följt upp med fina resultat under året då han fått 86,4% i en 4-årsklass i Danmark med bland annat 9,4 för galopp och 9 för framtidsutsikter. Även Touchstone tog en topplacering i 3-årschampionatet då han blev femteplacerad med 78,8%. Julius EB är kvalificerad till årets Breeders Trophy efter att ha fått 76,8% i en kvalklass, och även Fortcious, GloriouS Bastard och Touch of Romance har startat kvalklasser med över 70%. Touch of Romance är även visad på Ridhästtest med 76% och Klass I i gångarter.

Bland de exporterade hittar vi godkända hingsten Radius som tävlat framgångsrikt i Polen med vinst i en 4-årsklass på 83,8% samt vinster i L-klasser på över 70%. Mae Versailles går nu under namnet Märchenprinz 20 och är visad vid tyskt Reitpferedeprufung med 34 poäng.

Bland de femåriga hästarna kom två stycken till start i Breeders Trophy för 4-åriga hästar, där Z MW fick 76% och No Limit GJ 75,4%. Även Intill Tothella startade en kvalklass under hösten som fyraåring med placering. I år går Moxie for U som fölsto och har visats på Ridhästtest med 78% och ett gångartsdiplom. Golden Eye YL har under året tävlat i Danmark med placeringar i LA på upp till 72,9%.

Elitfölen från år 2015 som nu är sex år är nog de som gjort mest väsen av sig under året, både i Sverige och internationellt. Här hittar vi finalisten från unghäst-VM, First Lady VH, som placerade sig som åtta i kvalomgången i Verden med 82,8% och därmed blev enda SWB-häst i årgången att ta sig till final. Även Rima var med bland de slutnominerade till unghäst-VM efter bland annat mycket fina resultat under Falsterbo Horse Show där hon kom tvåa och blev bästa SWB i semifinalen med 78,3%. Hon har även vunnit ett 6-årskval på 80,2% samt Medelsvår C på över 74%.

Vividus QRE placerade sig som femma i finalen i Breeders Trophy förra hösten som femåring med 81,8%. Black Magic har placeringar i Medelsvår B dressyr på över 70% och kom även till start i 6-årsklassen i Falsterbo. Chocolát CM startade Breeders Trophy som femåring och har därefter exporterats till USA där hon vunnit First Level Test 3, motsvarande svensk LA-nivå, på hela 78,6% med flera tior i protokollet! Veni Carneo F har tävlat på LA-nivå i Danmark med resultat upp till 66%.

I 7-årsgruppen startade Black Pearl under förra höstens Breeders Trophy för sexåringar medan Wild Wittra gick sexårsklass i Danmark med 78,6%. Hon har därefter under året tävlat på Medelsvår B-nivå med flertalet vinster och resultat upp till 75%. Vinst på Medelsvår B-nivå i Danmark har även Bellemare med 74,6%, och Lumière har placeringar på upp till 72%. Chakira har vunnit LA:3 med 71% och även K-Crystal Princess har tävlat lätta dressyrklasser. Flawless har fått framgångar som avelssto då hennes avkomma, treåriga Garbo, visades på unghästtest med 83,3% och fick gångartsdiplom.

De äldre hästarna från årgångarna 2011, 2012 och 2013 har kommit lite olika långt i sin utbildning och vissa har även hunnit med flera olika ryttare under åren. Allra högst har tioåriga Ares tävlat med resultat på över 65% i Intermediaire II tillsammans med sin polska ryttarinna. I samma årgång hittar vi också X-Cilent som har vunnit Intermediaire I på 69,5% och i år var med och tog guld vid lag-SM i dressyr. Även Betty Boop deltog under lag-SM och vann där den inledande Prix S:t Georges-klassen med 68,6%. Attraction har tillsammans med sin danska ryttarinna tagit klivet upp från juniorklasser till Young Rider-nivå och är placerad i Medelsvår A med över 67%. Igeral D har vunnit Medelsvår A med 71,7% och Tiger G som hade stora framgångar som unghäst är tillbaka på tävlingsbanorna med en ny ryttare och har vunnit Medelsvår B på nästan 76%. Nioåriga Valentin har tävlat internationell 3* Prix S:t Georges på över 69% och även startat Intermediaire I och åttaåriga Mio FS har placerat sig på tredjeplats i internationell Prix S:t Georges i USA med 65%.

På Medelsvår B-nivå hittar vi även Mulberry Hill som vunnit på 72% och ECS Rosanna, placerad med 70%. Adonis G, Kryddan’s Coriander, My Dream af Sol och K-Sir Metallic har alla tävlat på lättare nivå i dressyr.

Vi har också en del ston i denna åldersgrupp som används i aveln. Axella ASA har i år lämnat en son efter Suarez som fick hela 87,8% vid fölbedömning och därmed blev högst bedömda föl i Mälardalen. Jellybean for U har lämnat högt bedömda föl i stort sett varje år, så även i år då fölet efter Blue Hors Kingston fick 80%. Hennes äldre avkomma Ferrione af Ekeby tilldelades också gångartsdiplom på unghästtest med 78,3%. Även Jeliza for U och Miss Dancer betäcktes under förra säsongen.

Det blir mer och mer tydligt för varje år att hästarna som selekterats av SWBs Elitauktionsteam återfinns i toppen av årgångsfinaler och championat. Fler och fler tar även steget vidare från unghästklasser till att konkurrera i större sammanhang, vilket kräver både hög grundkvalitet hos hästen och en gedigen utbildning. Detta visar på att auktionen är ett win-win arrangemang både för köpare, som kan titta på en grupp selekterade föl av hög kvalitet, och uppfödare, som får chansen att nå ut till köpare som kan ge deras föl bra förutsättningar att lyckas på tävlingsbanorna.

Elitföl - hoppning

Sex stycken hoppstammade elitföl från 2018 års kollektion har visats vid SWBs Unghästtest. Högst bedömd blev Zac Fly F som fick nästan full pott för sin hoppning med 9.5 för teknik och förmåga och en 10a för temperament och allmänt intryck! Detta belönades han såklart med ett Hoppdiplom för, liksom Carducci Asp som hoppade för 8.5-9. Även Bravicii BC, HBJ Viva la Thunder, Mlle Michelle F och Uno af Östra Hult LVST har visats under våren. SWART Carmento E gick under förra hösten Rådgivande bedömning för unga hingstar och blev då rekommenderad att sparas som hingst och visas igen.

Bland de 4-åriga hästarna har flera redan hunnit debutera på tävlingsbanorna med fina resultat. Main River har varit felfri i sina 5 senaste starter på 100cm och vann ett kval till Breeders Trophy med 18+18 poäng. Comme il Kenda har varit felfri i hela 7 av 8 starter i 90cm och 100cm, och var i samma kval 3a med 17+16p. ES Kyoto har hoppat felfritt i 100cm och även varit 3a i ett kval till Falsterbo med 31p. Frenton OT och Qaisa Warg deltog i 4-årsklassen under Champion of the Youngsters och var där felfria i varsitt kval på 100cm och 90cm nivå respektive. Även Fares VT har tävlingsdebuterat med 4 fel som resultat.

I årgång 2016 har hela 13 av de 15 uttagna hoppstammade elitfölen varit ute på tävlingsbanorna under året. Alvin B, Atrist och Fairpix RW kvalificerade sig genom felfria rundor i 120 och startade i 5-årschampionatet under Falsterbo Horse Show. Giovanna de Paume, Mayfair och Valliant FH startade i 5-årsklassen under Champion of the Youngsters, där Giovanna var felfri i båda kvalen och gick till final och de övriga två fick varsitt nedslag i kvalomgångarna. Cornets Confident har startat i ett internationellt unghästmeeting i Nederländerna där han var dubbelt felfri och placerad i 110 och felfri i grundomgången i 115. Chini con Omnes F har hoppat felfritt upp till 115 och An Elite VS startade 120 i Sverige och har därefter flyttat till Danmark där han varit felfri och placerad upp till 105. Dolly Parton, Epsilon och Phaton Rouet F har varit felfria i 100cm under 2021 och Volare Necess Est F gjorde felfria rundor i 90cm under förra hösten.

Även bland 6-åringarna finns det mycket att rapportera om, hela 9 av 12 har gjort nya resultat sedan förra årets genomgång. Silver Kazam som blev Premiehingst som 2-åring fortsätter att göra fina resultat på tävlingsbanorna. Han har varit felfri i internationell 130 hoppning, vunnit en internationell Youngster Tour i Polen i en 125-klass mot klockan och var fjärdeplacerad i Mediterranean Equestrian Tours 6-årsfinal. All Souls Avenue YT har hoppat felfria 130 på hemmaplan och var bland annat dubbelt felfri och placerad i första 6-årskvalet under Champion of the Youngsters. Darco Baloa P startade Breeders Trophy som 5-åring förra hösten med felfritt resultat i kval 1. Han kom sedan åtta med 16.8p i kval 2 och slutade till sist på en 11e plats i finalen. Han kvalificerade sig därmed till SWB Trophy där han tog tredjeplatsen. Under året har han sedan varit felfri och placerad i 130. Även förra årets Falsterbosegrare Carlsberg HE kom till start under Breeders Trophy där han var felfri i kval 1 och kom på 19e plats i kval 2. Han har även hoppat felfritt i 130 i år som 6-åring. HS Cool Case Z och Suárez VH har båda varit felfria i 120 och startat 130 med endast ett nedslag. Balimbus SN, Fantastic Fenix och Miss Monastrell har gjort felfria rundor på lägre höjder.

I årets 7-årsgrupp har Dagny VT stuckit ut lite extra. Hon har varit felfri i 140 och vunnit en 135-klass under Norrköping Horse Show. Hon har även placerat sig internationellt på 125-höjd och deltog i 7-årschampionatet under Falsterbo Horse Show. Hon var där placerad i båda kvalomgångarna och slutade på en 10e plats i finalen. Blue Centen F har varit felfri i 135 och startade även 7-årschampionatet under Champion of the Youngsters med felfri grundomgång i kval 2. James Bond OC tävlar i Tyskland och gjorde under november och december 2020 3 starter i 130 där två var felfria och en med poängbedömning gav en 8e placering av 44 starter. Tre hästar ur årgången har hoppat felfritt på lägre nivå: AC Cinemon, Prinz Dart och Dicon Blue.

Under Breeders Trophy förra hösten startade ett tidigare elitföl i 7-årschampionatet, C More Otto ELiTH som blev 5a i omgång 1 på 135-höjd. Han har sedan fortsatt under året att placera sig på 130-nivå. Ett stort antal av de nu 8-10 åriga före detta elitfölen tävlar på 130-140 nivå både nationellt, i olika länder, och internationellt. En av dem har även startat 150: China con Kannan F har tagit klivet upp i svår klass och har även vunnit på 145-nivå sedan förra hösten. Evanescence har varit felfri och placerad i internationell 3* 140 och startat 145 med ett nedslag. Även Vigo Vivaldi har tävlat internationell 140 felfritt med placering på 2* tävling. 8-åriga Carneol L har gått flera felfria internationella 130 och 140 och har en tredjeplats i 140. Tidigare Unghäst-VM deltagaren Corlencia BC har tävlat 140 på nationell nivå i USA och Mohawk LSH har startat internationell 2* 140. Även Viktory tävlar i USA, på 130-nivå, och Vile N har startat internationell 2* 130 felfritt. Villevalle och Adele, båda 8 år i år, har varit felfria och placerade i nationell 130. Crolewska de Vil har placering i 120 och har startat 130 med 4 fel. Några i denna åldersgrupp rids nu av Juniorryttare. Bland dessa har Sweetheart L vunnit DM-guld på 120-nivå och även startat 130 felfritt, och Hjalmar har varit felfri i 120. Stay Cool och High Zecron har tävlat med placeringar i lägre klasser.

Sammanfattningsvis är det väldigt roligt att en så stor andel av de selekterade hoppfölen nu är ute och presterar på tävlingsbanorna. Det bekräftar att vårt selektionsteam är rätt ute när de handplockar föl ur internationella topplinjer och prestationssäkra mödernen, men också att auktionen är ett bra sätt för uppfödare att få ut sina föl till skickliga ryttare.

BE Allex (SWB) e Ampere u Alice (71) (SWB) – Dalwhinnie (SWB) kom på en andraplats i 4-årsfinalen 2021. Foto: Filip Jenå

SWB i samarbete med

Agria-logo-high-res

SWB in association with

Agria-logo-high-res