fbpx

Svenska uppfödare avlar redan idag fram mästerskapshästar för fälttävlan. Problemet är att hästarna hamnar i hoppsporten i stället för på terrängbanan. Genom SWB:s nya satsning med grenspecifika arbetsgrupper ska vägen för fälttävlanshästar breddas.

I den arbetsgrupp som ska forma riktlinjer och göra en handlingsplan för hur Sverige ska vaska fram fälttävlanshästar för de internationella klasserna finns välkända namn från ridsporten. När det kommer till att arbeta inom ramen för SWB så är de dock fortfarande relativt oprövade. Ordförande för gruppen är Lars Christensson som är A-tränare, ridit VM och tagit EM-guld i lag. Lasse har också varit Performance Manager för Irland och startade deras program för prestation och samarbete med uppfödare och ägare riktat mot OS.

Med i gruppen är också Staffan Lidbeck som tidigare varit förbundskapten, Therese Örup som föder upp fälttävlanshästar och landslagsveterinär Enar Tollig.
– När det kommer till fälttävlan behöver vi bli bättre på att rekrytera hästar till sporten. I hoppklasserna ser man ofta hästar som hade tagit sig väl ut i fälttävlan. De rör sig bra, är lätta och har rätt galopp, säger Lars Christensson.

Lasse menar att den som avlar hopphästar ska se det som att den har en dubbelchans.
– Det finns dessutom en internationell marknad för fälttävlanshästar.

I gruppen diskuterades det redan vid första mötet hur man från fälttävlanssportens sida ska locka uppfödare att låta deras hästar prova andra grenar än hoppning.

-Det kanske är så att vi ska vara närvarande vid treårstesterna och prata med uppfödarna och ägarna till de hästar som kan ha en framtid i fälttävlan. Naturligtvis kan det också handla om rådgivning gällande avelsmaterial. Vi får se vad vi kommer fram till i gruppen, säger Lasse.

Som Lasse ser det så behöver det göras ett arbete för att matcha ihop uppfödare och fälttävlansryttare.

När det kommer till det nya arbetssättet, med grenspecifika arbetsgrupper, är Lasse e positiv.
– Det är ett riktigt bra initiativ. Det känns som att SWB står i lätt sits med blicken framåt!

Fälttävlansgruppen

Lars Christensson Lars är A-tränare, har ridit VM och tagit EM-guld i lag. Han är även internationell terrängbanbyggare och har vart förbundskapten i fälttävlan. Lasse har också varit Performance Manager för Irland och startade deras program för prestation och samarbete med uppfödare och ägare riktat mot OS.

Staffan Lidbeck Staffan har varit förbundskapten i fälttävlan och själv ridit VM och OS i grenen. Han är veterinär och driver Löberöds Hästklinik, han är också terrängbanbyggare. Staffan föder även upp galopphästar – där ibland I Kirk som är en av Sveriges vinstrikaste galoppörer.

Therese Örup Therese Örup är uppfödare till de så kallade ”Box-hästarna” bland dem finns Box Leo som var bästa svensk på VM i Pratoni Del Vivaro med Frida Andersén och Box Qutie  som gått både EM och VM med Anna Freskgård.

Enar Tollig Enar är landslagsveterinär för fälttävlan. Till vardags driver han egen veterinärklinik på sin föräldragård där han tillsammans med sin fru föder upp främst hopphästar. Enar har egna meriter i fälttävlan på internationell nivå.

Elisabet Ernblad Elisabet arbetar på SWB och har tävlat fälttävlan upp till motsvarande tvåstjärnig nivå. Hon har även tävlat 1,30 hoppning och arbetat med galoppörer.

Michaela Swärd Michaela jobbar på SWB och är administrativt ansvarig för fälttävlansgruppen. Hon är ansvarig för ung-SWB och är utbildad djursjukvårdare. Michaela har tävlat hoppning och fälttävlan samt fött upp ett par SWB-hästar med den inriktningen.

Läs mer:

Nytt intiativ ska ge SWB:s uppfödare vägvisning