fbpx

Ett år som detta är det skönt när vissa saker blir som vi förväntar oss – som att strax före årets Elitauktion gör vi en återblick på hur det har gått för de tidigare elitfölen det senaste året! Även om tävlingsverksamheten fick stänga ner helt under några av de i vanliga fall mest intensiva månaderna finns det trots allt en hel del resultat att rapportera om, både från förra hösten, vintern och nu i slutet på sommaren. Hopphästarna, som är fokus i denna artikel, fick sina unghästklasser i Falsterbo under SM-veckan. Även om kvalen och svårighetsgraden anpassades något, så var konkurrensen säkerligen lika stor som vanligt! Och när en av dressyrhästarna hamnade högst upp på pallen förra året, så ville hopphästarna så klart inte vara sämre i år- men mer om det längre ner!

Lyckligtvis har SWBs unghästtest kunnat genomföras i nästan hela landet, även om bedömningssäsongen blivit längre än normalt. Högst bedömd ur kollektionen 2017 är stoet High Kick Off som med 9-9 i hoppning och totalt 83,3% som hopptalang är kvalificerad både till championatet och Rikssto. Även Frenton OT tog diplom som hopptalang och fick dessutom Klass I som gångartstalang.

Två elitföl från auktionen 2016 lyckades i år komma med i den populära fyraårsklassen som avgjordes på Falsterbo i samband med SM i hoppning. Bäst gick det för Giovanna de Paume som med 33,3 poäng placerades femma av de 45 starterna i finalen, men Alvin B var inte heller långt ifrån placering med 30,0 poäng. Övriga som debuterat och gjort fina resultat med mestadels felfria rundor i 0.90-100- klasser är An Elite VS, Artist, Confidence, Epsilon, Fairpix RW och Mayfair. Förhoppningsvis får vi se flera av dessa lovande fyraåringar i Breeders Trophy under SEW. Cornet’s Confident tävlar i Nederländerna och har där bland annat en tredjeplacering i en fyraårsklass med 80 startande. Han fick då betyget 8,8 för sin hoppning och 8,0 för ridbarhet.

Carlsberg HE. Foto: Roland Thunholm

Bland femåringarna gick det ännu bättre för det bästa elitfölet under Falsterbo, då Carlsberg HE lyckades vinna finalen som den snabbaste utav de två hästar som var felfria genom hela tävlingen. Även Suárez VH och HS Cool Case Z deltog och var båda ytterst nära att ta sig till final med 0 fel i omgång 1 och 0+4 fel i omgång 2. All Souls Avenue YT och Darco Baloa P har båda hoppat felfritt i 115 och startat 120-klasser med endast fyra fel och Karl VT har hoppat felfritt i 100-klasser. Tittar vi i anmälningslistorna till Breeders Trophy ser det ut som att flera av dessa svenskstationerade femåringar även har planerat in en resa till Flyinge.

HS Cool Case Z. Foto: Roland Thunholm

Den exporterade Silver Kazam som blev premiehingst i Oldenburg deltog i februari i år i en internationell unghäst-tour i tyska Kronenberg och var där felfri på hinder i den första klassen på 110-höjd och även felfri i grundomgången i den andra klassen som gick i 115.

I sexårskullen hittar vi två elitföl som gör mycket fina resultat i Tyskland. James Bond OC var under förra hösten placerad i 5-årsfinalen under Mediterranian Equestrian Tour i Oliva där han reds av tyska Katharina Offel som tidigare bland annat tävlat i OS. I år har han placerat sig på 1.30-nivå i Tyskland, både i poängbedömda “Springpferedeprüfung” och klasser mot klockan. Även Arrogant HS har flera placeringar i ”Springpferdeprüfung” upp till medelsvår nivå, bland annat med 8,3 poäng och en andraplats. På hemmaplan har vi Blue Centen F som hoppat felfritt i 130-klasser och är anmäld till Breeders Trophy. Dagny VT har varit felfri i 120 och AC Cinemon och Prinz Dart har felfria rundor på lägre höjder.

Även bland sjuåringarna finns flera av elitfölen ute hos internationella toppryttare. Carneol L som var i Breeders Trophy-final som femåring ägs nu av Jos Lansink. Han har bland annat hoppat felfritt i en internationell sjuårsklass på 135-höjd under Sunshine Tour. Även ConNery som var tvåa i samma femårsfinal startade i flera klasser under Sunshine Tour och var bland annat placerad i en trestjärnig 130 tidshoppning. Corlencia BC hade en mycket framgångsrik sexårssäsong med flera felfria internationella 1.30-starter. Hon deltog under hösten i unghäst-VM i Lanaken där hon fick 0+4 fel i första omgången. I år har hon tävlats i USA av irländska Jonathan och Christine McCrea och bland annat vunnit en sjuårsklass i 130. Vile N har tävlat på internationell en- och tvåstjärnig nivå i Drammen, varit felfri i 125 och hoppat med 0+4 fel i 130. På nationella tävlingar har C More Otto ELiTH varit framgångsrik och bland annat vunnit sjuårsfinalen på 140-nivå i Henriksdals Youngster Tour. En mycket bra uppladdning inför 7-årschampionatet under SWB Equestrian Weeks.

Diamond Dreams ELiTH. Foto: Roland Thunholm

I kullen från 2012 har vi några ston som fick föl som fyraåringar därmed tävlar med de ett år yngre hästarna. Diamond Dreams ELiTH gick alltså final i Breeders Trophy för sexåringar förra hösten och hamnade där på en elfte plats. Hon placerade sig även i en internationell 130 i Tyskland och har i år debuterat 140 med felfri grundomgång och fyra fel i omhoppningen. Zip Zap PWR tävlar också som fölsto och har i år placerat sig i 130 samt debuterat 135. China con Kannan F som har varit i årgångsfinaler nästan varje år under unghästtiden har i år fortsatt att tävla framgångsrikt på 130- och 140-nivå. Hon har nu över tjugo placeringar i Msv hoppning och över 300 rankingpoäng insamlade. Vigo Vivaldi har samlat placeringar på internationell nivå med fyra olika ryttare och har i år startat på ett amatörryttarmeeting i Luhmühlen där han var felfri och placerad i två klasser på 125-nivå. Hjalmar som tidigare gått 135 felfritt rids nu av en juniorryttare och har hoppat felfria 120. Crolewska de Vil har kommit igång med tävlandet lite senare och gjorde sin första start förra året, men har snabbt avancerat i klasserna och är nu placerad i 120. X-Cover tjänstgör som en omtyckt skolhäst i Hippologutbildningen på Strömsholm.

Mohawks LSH. Foto: Privat

De äldsta auktionsfölen som selekterats utifrån nuvarande modell är de som är födda 2011. Här hittar vi bland annat Evanescence som under året placerat sig i 140-klasser, bland annat under ATG Riders League. Hon har nästan 30 placeringar i Msv hoppning och över 320 rankingpoäng. Viktory som tidigare varit placerad i internationell 145 har flyttat till USA och där placerat sig i 130. Mohawk LSH har också fått en ny ryttare i sadeln sedan sist och har tagit placeringar i 130 och även startat 140 med bra resultat. Sweetheart L hoppade under slutet på förra året felfritt i flera 130-klasser och rids sedan i somras av en juniorryttare. De har tillsammans flera felfria 110 hoppningar och endast fyra fel i första gemensamma starten i 120.

Sammantaget finns det alltså mycket att glädjas över även ett år som detta! Förutom alla fina resultat ovan hoppas vi såklart att vi får se ännu fler topp-placeringar under SWB Equestrian Weeks. Då intresset varit stort för årets finaler blir konkurrensen tuff, men det ser också ut som att många av de före detta elitfölen kommer att finnas på plats, så chanserna borde ändå vara goda!

SWB Elitauktion – hoppning hålls på den välrenommerade auktionssajten Horse 24 och är öppen för bud 29 september – 3 oktober kl 19.30. Kollektionen innehåller 16 föl med mycket intressanta och internationellt gångbara blodslinjer. Filmer, bilder, information och hur du registrerar dig för bud hittar du HÄR.

/Gabriella Lynghed