fbpx

Hon är danskan som tagit dressyrvärlden med storm. Nu ska hon ta sig an de svenska hästarna. Cathrine Dufour är ny testryttare för de 4-åriga Breeders Trophy hästarna i dressyr.

Under fyra år har dressyrdrottningen Charlotte Dujardin trollbundit publiken när hon med stor ridskicklighet i kombination med en god portion humor testridit vid fyraåringarnas dressyrfinal i Breeders Trophy. Nu lämnar hon med varm hand över uppdraget till en kronprinsessa i sammanhanget – det danska stjärnskottet Cathrine Dufour. Med Atterupgaards Cassidy har 28-åriga Dufour gjort en kometkarriär på de internationella dressyrarenorna och tillsammans har de gått från silver vid junior-EM 2010, via OS i Rio till en individuell bronsmedalj vid EM i Rotterdam förra året. Stallet har utökats med fler hästar, där bland annat Bohemian fick ett stort genombrott genom världscupseger i Herning i höstas.

Under SWB Equestrian Weeks och Breeders Trophy i dressyr 22-27 september är det premiär för den unga danskan att testrida unghästar, något hon ser fram emot med skräckblandad förtjusning.

– Jag känner mig otroligt hedrad att ta över stafettpinnen från Charlotte och det ska verkligen bli spännande, säger hon. Lite nervöst är det allt, men jag tror det går över i samma sekund jag sätter mig i sadeln på första hästen, fortsätter hon och skrattar.

Det är 12 lyckliga uppfödare, ägare och ryttare till fyraåriga dressyrhästar som får se Cathrine sitta upp och testrida under finalen på Flyinge. Tidigare år har testridningen varit ett mycket populärt inslag och SWBs VD Helén Uddefors har för avsikt att göra det lika tillgängligt i år, även om evenemanget är utan publik.

– När vi får en sådan stjärnryttare till Flyinge och Breeders Trophy så är det en självklarhet för oss att så många som möjligt ska kunna ta del av det. Vi kommer därför att storsatsa på den nya, websända kanalen SWB.tv är där vi förutom att livesända samtliga tävlingsklasser kommer att erbjuda en fullspäckad tablå med webinarier, intervjuer och mycket mer.

Intresset för att vara med i just fyraårsklassen i dressyr är stort och en snabbtitt i listorna visar att det är en rad spännande kombinationer av blodslinjer ser ut att komma till Flyinge och SWB Equestrian Weeks i september.

– Vi kommer att vaska fram ett finalfält som håller en förbaskat hög nivå, det vet jag, säger Tomas Torgersen, senior Advisor för SWB Equestrian Weeks. Jag ser verkligen fram emot att se Cathrine rida våra svenska unga hästar och är övertygad om att hon kommer att bli nöjd att vi samtidigt kommer att kunna bjuda tittarna på riktigt ögongodis.

SWB-uppfödare är duktiga på att välja internationellt gångbart blod i sin avel och just danska hingstar är populära, något som Cathrine snappat upp.

– Jag har hört att svenska uppfödare gillar danska hingstar så vi får se om jag sitter upp på någon spännande häst och känner mig som hemma, avslutar hon med glimten i ögat.

Breeders Trophy-klassen för fyraåriga dressyrhästar presenteras av SAAB och finalen med testridning kommer att gå av stapeln lördagen den 26 september. Den kommer att sändas LIVE via SWB.tv i samarbete med Equisport.tv.

Mer information om SWB Equestrian Weeks och Breeders Trophy

Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy. Foto: Roland Thunholm.