fbpx

I veckan kom beskedet att tyska ridsportförbundet (FN) i samråd med de flesta tyska stamböcker ställer in alla planerade hingstprov t.o.m. den 12 april. Därefter hoppas man kunna genomföra resten av vårens planerade provtillfällen enligt plan. Det blir dock betydligt färre platser tillgängliga på 14-dagarsprov innan betäckningssäsongen, varför man beslutat att temporärt godkänna de 3- och 4-åriga hingstar som blivit ”gekört” vid någon av stamböckernas premieringar i slutet av 2020/början av 2021. För 5-6-åriga hingstar i Tyskland gäller att de måste ha genomfört minst ett 14-dagarsprov under 2019 eller 2020 för att få temporärt godkännande för tysk avel under 2021.

SWB har tagit del av informationen och beslutat att 3-6-åriga hingstar med temporärt godkännande i Tyskland under 2021 ska gå att avelsvärdera för SWB-avel i samband med registrering av ett eventuellt föl 2022. Förutsatt att hingsten då uppfyllt de ordinarie kraven för sin årgång samt SWBs härstamnings- och hälsokrav kommer det att gå att lösa licens för hingsten i SWB i efterhand till ordinarie kostnad, dvs samma kostnad som om licensen lösts innan betäckning.

Skulle hingsten förolyckas eller skadas eller av någon annan anledning inte lyckas genomföra de prov som krävs kommer det ändå att gå att registrera fölet i Tyskland enligt beslut från tyska FN.

Foto: FN