fbpx

Hon är dotter till en hinderlöpare och var oansenlig som unghäst. Det är inget som hindrar Mazy Klövenhöj, född utanför Nyköping, att tävla världscupfinalen i dressyr. I veckan startar hon i Omaha tillsammans med Johanna Due-Boje

Mazy Klövenhöj är uppväxt i stora gräshagar utanför Nyköping. Fotograf: Maja Primdahl

Många tror att hon är dansk men faktum är att Mazy Klövenhöj är väldig svensk. Hon är född utanför Nyköping hos makarna Annette Karlsson och Aksel Primdahl (som visserligen är dansk). Hennes mor är den svenskfödda hinderlöparen Manzana xx och hennes far är elithingsten Bocelli SWB, uppfödd och ägd av Gränsbo Stuteri.
– Jag har en kompis som håller på med galopphästar. När jag skulle köra hem till henne fick jag syn på ett sto med en exteriör som enligt mig skulle passa perfekt för SWB-avel. ”Henne säljer du inte innan du pratat med mig”, sa jag till min kompis, berättar Annette Karlsson.

Stoet, Manzana xx gjorde karriär med vinster och placeringar i både slätlopp och över hinder. Som sexåring drog hon på sig en senskada vilket gjorde att hon tvingades pensioneras från tävlingsbanorna. Då ringde Annettes kompis. – Jag slog till direkt och det visade sig att hon hade en bra stamtavla för SWB avel, hennes far National Zenith xx har varit både populär och framgångsrik i varmblodsaveln, berättar Annette.

Annette som är level 3 ridlärare och bland annat varit verksamhetschef för Katrineholms Ryttarförening beskriver sig som en allround uppfödare med intresse för både hoppning och dressyr. Hon betäckte Manzana med bland andra Lancier, Szkopul och Magini.
– Min dotter Pernille gick på riksidrottsgymnasiet på Strömsholm och de var på studiebesök på Gränsbo. Hon blev väldigt imponerad av Bocelli och sa ”snälla mamma, kan vi inte betäcka med honom nästa gång”, så det gjorde vi.

Resultatet blev Mazy Klövenhöj. Klövenhöj efter den gård där familjen tidigare bodde i Danmark. – Hon var fantastiskt fin som föl men som unghäst var hon ganska oansenlig. Vi var på väg att sälja henne men Pernilles dressyrtränare, Camilla Larsson i Everlöv sade till oss att behålla. Hon ansåg redan då att detta var en blivande Grand Prix och mästerskapshäst.

Pernille tävlade Mazy upp till medelsvår A men för att göra en ordentlig elitsatsning saknades medel. Familjen började se sig om efter en ny ryttare. Ett par framgångsrika ryttare tackade nej. – För oss var det viktigt med en ryttare

Johanna Due Boje och Mazy var bästa svenska ekipage när FEI World Cup Dressyr avgjordes under Gothenburg Horse Show.

som satte hästens välfärd först. Vi ville att hon skulle få ha ett bra hästliv, få gå i hagen och ridas ut på. Mazy är en häst som behöver få ha det trevligt och inte trimmas på hela tiden, berättar Annette.

Genom gemensamma vänner hamnade Mazy hos Johanna Due-Boje. De båda var bland annat bästa svenska ekipage i världscupdressyren i Göteborg och kommer starta världscupfinalen i Omaha. Till Omaha följer Annette med som groom. Maken Aksel får vara hemma och sköta hästarna på gården och dottern Pernille har svårt att resa med studier och en liten son hemma.

– Det är egentligen lustigt. Jag har haft 40-45 föl genom åren och i de allra flesta fall har man verkligen gått länge och väl och funderat på hur man ska matcha. Mazy är slumpen. Jag gillade mamman och Pernille pappan, så blev det så bra, konstaterar Annette Karlsson.