fbpx

Husdjursgenetiska laboratoriet vid SLU i Uppsala har nu fått klartecken att köra testet för ”Warmblood Fragile Foal Syndrome” (WFFS). Tidigare har man varit förhindrad att köra testet på grund av ett internationellt patent, som visat sig inte gälla i Sverige.

För hästar som ännu inte härstamningskontrollerats kan WFFS-testet köras samtidigt som härstamningskontrollen. För övriga hästar som redan är härstamningskontrollerade behöver du som hästägare skicka in ett nytt prov och be om att det görs en identitetskontroll mot hästens befintliga DNA-profil, samtidigt som WFFS-testet körs. Du får då ett intyg på att det aktuella provresultatet verkligen gäller din häst. Det går bra att göra detta även för importerade hästar som är härstamningskontrollerade i ett annat land, för laboratorierna kan utbyta information med varandra.

HÄR kan du läsa mer om hur det går till samt ladda ner remiss för beställning av prov mm.

En undersökning av anlagsbärarfrekvensen avseende WFFS i SWB-populationen pågår just nu vid SLU. För att kunna få resultat snabbare än tidigare planerat görs undersökningen på fölårgången 2017. Detta kommer inte att göra någon signifikant skillnad för utfallet jämfört med om årets fölårgång hade använts. Studien kommer inte att generera några individuella resultat för fölen, utan enbart ge besked om anlagsbärarfrekvensen i SWB-populationen.

Husdjursgenetiska laboratoriet och SWB har gjort en överenskommelse som gäller fr.o.m fölårgång 2019. Detta innebär att du som fölägare kommer att kunna få ett extra förmånligt paketpris på WFFS-testet och härstamningskontrollen när provet skickas via SWB, i samband med registreringen av föl som föds 2019. Provsvaren på WFFS-testet för dessa föl kommer att skickas från SLU till SWB.