fbpx

Swede Horse är med och initierar en ny idé med målet att hitta unga talanger till fälttävlan. Swede Horse, SvRfs fälttävlanskommittee och SWB vill stimulera uppfödare och hästägare att våga satsa mot fälttävlan och då med Breeders Trophy som första mål i en längre satsning.

Dagens framgångsrika fälttävlanshästar behöver ha mycket god hoppförmåga och gärna ha en härstamning med mycket hoppblod. Fullblodsinslag i härstamningen är viktig för de allra högsta klasserna men en häst som är lätt i typen med lätta gångarter och bra galopp kan räcka långt. I det senaste numret av tidskriften Breeding News kan man läsa om de 10 högst placerade hästarna i VM i Tryon och sammanfattningsvis var alla dessa hopphärstammade med mer eller mindre inslag av fullblod.

Upplägg
En expertjury bestående av förbundskapten Fredrik Bergendorff, Göran ”Yogi” Breisner tidigare mångårig förbundskapten för det engelska fälttävlanslandslaget och Anne Persson ledare för juniorer och unga ryttare och välmeriterad domare i fälttävlan och dressyr. 
Hästägaren mejlar in en film, på sin fyra eller femåriga häst, som våra fälttävlansexperter tittar på och försöker skapa sig en uppfattning om hästen är en talang för fälttävlan. 
De uttagna hästarnas ägare får rekommendation att träna sin talang mot ett första mål där kval- och final i Breeders Trophy ingår. Gunilla Fredriksson från Swede Horse styrelse och fälttävlanskommitteen föreslår passande tränare eller eventuell kontakt med ryttare i hästens närområde. Uttagna hästar kommer även att bjudas in till gemensamma träningar på Riksanläggningarna, Flyinge och Strömsholm.
Uttagna hästar kommer att presenteras och följas upp via SWB och Swede Horse hemsidor och sociala medier.

Anmälan med filmlänk
Anmälan är kostnadsfri och öppen för 4- och 5-åriga SWB-hästar. Anmälan är öppen 10 januari – 31 maj 2019.
Filmen ska innehålla: hästens exteriör från sidan (utan utrustning), ridning i skritt, trav och galopp med minst en långsida galopp i högre tempo i lätt sits.  Uppsutten hoppning 4–5 olika språng, alternativt löshoppning (om hästen inte är hoppad uppsuttet) med minst 3 olika språng. 
Filmlänk till You Tube mejlas till info@swedehorse.se  tillsammans med nedanstående information om hästen:

–          Hästens namn och registreringsnummer i SWB.
–          Härstamning.
–          Eventuella meriter på mödernet
–          Mankhöjd
–          Eventuella tävlingsmeriter/starter (5-åriga hästar)

– Vi vill med det här projektet försöka hitta fler talanger till fälttävlan. Vi vet att den svenska hopphästen står sig mycket bra i den internationella konkurrensen och vi söker framförallt hoppstammade hästar gärna med fullblodsinslag. I dagens fälttävlan är det mycket viktigt att hästarna är bra hoppare, hinderkloka med bra kapacitet, och har en lätt elastisk galopp, säger Fredrik Bergendorff förbundskapten i fälttävlan i sin jakt på nya, fina, talangfulla fälttävlanshästar.

På bilden Mister Pooh (SWB) e. Majim G u. Trollop xx – Tammer Fors xx uppfödd av Stall Pooh. Mister Pooh startade sin mycket framgångsrika karriär i unghästklasser och startade sedan bland mycket annat både VM och EM tillsammans med Niklas Lindbäck.
Se länk för Mister Poohs meriter.

Foto: Victoria Johansson