fbpx
Fälttävlan är en fartfylld, spännande och komplex ridsportgren som ställer krav på en allsidig och välutbildad häst. För att hitta talangfulla unga hästar och skapa goda förutsättningar för deras utveckling finns projektet Unga fälttävlanstalanger.

– Intresset för satsningen ökar hela tiden och i år var det 55 som skickade in ansökan, berättar Gunilla Fredriksson som är ansvarig för satsningen hos Svenska Ridsportförbundet, tillsammans med Lottis Levin från SWB som samordnar aktiviteter och kommunikation.

Vid finalerna i breeders Trophy som avgjordes i samband med SM på Gärds nyligen är de fem första i resultatlistan alla med i satsningen.
– Väldigt roligt att se så bra resultat av satsningen och hur hästarna matchas, säger Gunilla Fredriksson.

Två sexåringar som är eller har varit med i projektet har också nått målet med att komma till Unghäst-VM. I år åker Sandra Gustafsson med Casimoro och förra året deltog Flanders med Aria Ramkali. När hästarna är 7 år gamla lämnar de projektet väl förberedda för större uppgifter inom fälttävlan.

Ansökan sker genom att hästägaren skickar in videofilmer som bedöms av förbundskapten Fredrik Bergendorff, Göran ”Yogi” Breisner tidigare mångårig förbundskapten för det engelska fälttävlanslandslaget och Anne Persson tidigare mångårig ledare för juniorer och unga ryttare samt välmeriterad domare i fälttävlan och dressyr.

Hästarna kommer in i projektet som 4- eller 5-åringar. Ägare och ryttare får tips och stöd i hur hästarna kan tränas och det är också samlingar ett par gånger per år för gemensam träning och avstämning. Vid träningar anlitas emellanåt olika tränare, till exempel har Ann-Catrin ”Ankan” Carlsson och Svante Johansson varit mycket uppskattade.
– De har gett oss värdefulla synpunkter som ägare och ryttare kan ta med sig i den fortsatta träningen hemma, säger Gunilla Fredriksson.

Projektet vill hitta rätt hästar för fälttävlan och även kunna förmedla kontakter mellan uppfödare och ägare till ryttare.
– Vi kan också tipsa om tränare och var det finns terrängbanor för träning, säger Gunilla Fredriksson.

För att underlätta kommunikationen och ge möjligheter till erfarenhetsutbyte finns en Facebook-grupp för de som är inblandade på olika sätt.
– Där kan ryttare och hästägare ställa frågor och få goda råd på vägen, säger Lottis Levin.

Att utbilda en fälttävlanshäst tar tid men samtidigt är det en allsidig utbildning som egentligen alla hästar mår bra av.
– Vi vill fungera som vägledning till ryttare och ägare för att hitta rätt i utvecklingen och hjälpa till med exempelvis vilka krav man kan ställa på hästen i olika steg men kanske också när man ska backa av och låta hästen ta det lugnt någon period, säger Gunilla Fredriksson.

Målen är högt uppsatta och det sker en kontinuerlig selektering men det händer också att lovande hästar plockas in när det finns plats.
– Det hinner hända mycket med unghästar och det kan vara stor skillnad ett halvt eller ett år senare än när vi sett den första gången, säger Lottis Levin.

Nästa ansökan till Unga fälttävlanstalanger öppnar i början av 2022 – läs mer här

Text: Annica Feltendal, Svenska Ridsportförbundet

Christoffer Forsberg på Camille K, vinnare i Breeders Trophy för femåringar. Foto: Roland Thunholm