fbpx
I det rådande läget med Covid-19 och inställda tävlingar kommer SWB förenkla deltagandet i höstens Breeders Trophy genom att ta bort avgiften för deltagarbevis och slopa kvalificeringskrav.

– Vi har alla en tuff situation att förhålla oss till Corona-tider och vi vill gärna göra det så enkelt och tillgängligt som möjligt för alla våra SWB-anhängare att delta i Breeders Trophy, säger SWBs VD Helén Uddefors.

SWB presenterar en lösning som innebär att de som vill delta i Breeders Trophy inte behöver betala något för att lösa deltagarbevis och att kravet på kval utgår. En tät dialog förs med banbyggaren Peter Lundström samt de domare som är kontrakterade till finalerna för att anpassa Breeders Trophy för att säkerställa att unghästarna får en så bra upplevelse som möjligt.

– Hästarnas välfärd är nummer ett, poängterar Tomas Torgersen, Senior Advisor för SWB Equestrian Weeks. Vår målsättning är att vara flexibla och utgå ifrån vilka möjligheter som funnits för tävlande att förbereda sig innan de kommer till Flyinge. Vi avsätter tid för visning av bana för de yngsta hästarna och planerar för en mer uppvärmningsbetonad första omgång. Det kan till och med bli så att vi anpassar nivån på hela tävlingen efter detta, vi får helt enkelt se hur allt utvecklas, fortsätter han.

Som en stöttning för både uppfödare och ryttare inför höstens finaler kommer SWB tillsammans med samarbetspartnern Flyinge AB och Ridskolan Strömsholm under tiden fram till evenemanget att erbjuda en rad aktiviteter som förberedelse inför tävlingen. I vilken form de olika aktiviteterna kommer att genomföras beror på vilka rekommendationer som råder vid tillfället.

– Vår ambition är att ge alla den bästa möjligheten att komma väl förberedda till tävlingen, säger Flyinges och Strömsholms VD Christina Rosell. Vi är väldigt glada att här kunna erbjuda deltagarna riksanläggningarnas breda kunskapsbank när det gäller utbildning av unga hästar.

När det gäller de treåriga hästarna, som kvalar via SWBs unghästbedömningar, jobbar SWB för att hitta en lösning om bedömningarna runt om i landet inte genomförs i samma utsträckning som planerat.

SWB Equestrian Weeks i samarbete med Flyinge arrangeras 23 september – 4 oktober på Flyinge. Förutom Breeders Trophy-finaler i dressyr, hoppning och fälttävlan avgörs även Saab International Dressage Grand Prix, Lövsta Future Challenge och ATG Riders League.

Breeders Trophy-vinnaren i dressyr för 6-åringar 2019 HeideBlumen af JDP (SWB), riden av Anki Carlsson. Foto: Roland Thunholm

Breeders Trophy grundades 1985 och är ett unikt system där SWB-uppfödarna ansluter sina hästar som föl. Anslutningsavgifterna skapar en prispott som hästarna sedan tävlar om i dressyr, hoppning eller fälttävlan när de är fyra till sex år gamla. Syftet med Breeders Trophy är framförallt att premiera och stimulera svenska uppfödare, men det fungerar även som en marknadsplats och en talangjakt på morgondagens internationella topphästar. I prispotten 2020 ligger närmre 800 000 kr som ska fördelas lika mellan uppfödare och ägare.