fbpx

Testridningen är alltid ett populärt inslag vid Breeders Trophy. För fem år sedan var Charlotte Dujardin testryttare av de fyraåriga gångartshästarna, för tio år sedan hade Patrik Kittel samma uppdrag. Kommer du ihåg vilka som var deras favoriter? Och har du följt hästarna?

”Ingen choklad i världen kan få dig att må så här bra. Jag ger honom en tia, Severo en tia, tio, tio, tio. Men jag ger också uppfödaren en tia, för det var han som fick det här att hända.”

Känns orden igen? Charlotte Dujardin var lyrisk när hon travade runt på Springbank II VH (e. Skovens Rafael – De la Reinne VH – De Niro uppfödd av Västra Hoby Stuteri) i Flyinges stora ridhus. På läktaren stod uppfödaren Tobias Hansson, lätt tårögd och Severo Jurado Lopez log från öra till öra. Klippet från när Charlotte hyllade den då fyraårige hingsten har setts av 100 000-tals fans. Springbank II VH vann Breeders Trophy tre gånger. Han tog hem segern i 35-dagarsprovet i DVH. Han var femma i unghäst-VM som femåring. Han var hingsten på allas läppar.

Springbank, riden av Severo Jurado Lopez höjdes till skyarna av Charlotte Dujardin och vann 4-årsdressyren
Photo: Roland Thunholm

Springbank fick massor med ston och de äldsta avkommorna är födda 2018 och är alltså fem år. Hingsten fortsatte att ridas av Servero och sedan när han slutade hos Helgstrand; av Betina Jaeger.  2021 såldes hingsten till tyska Yara Reighert från Bayern. De båda tävlar framgångsrikt och var tillbaka på Flyinge 2021 då de vann 7-årsfinalen. Senast de tävlade var i München då ekipaget vann klassen ”Stars von Morgen”, deras största seger hittills.

Fem år tidigare, 2013 var det Revolution som var hästen på allas läppar och testryttare Patrik Kittels absoluta favorit. Revolution (e. Skovens Rafael u. Fiore – Fürst Heinrich uppfödd av Lena Nyström) reds av Anna Svanberg. Han vann Breeders Trophy även 2014. Revolution tävlade unghäst-VM 2014 och 2015, han var sjunde respektive tolfte placerad.

Anna Svanberg och Revolution (fotograf Roland Thunholm)

 

Läs om årets testryttare här