Sedan nästan 40 år har SWB som tradition att varje år dela ut priser till hästar som varit framgångsrika inom sport. Priserna delades ut i samband med SWB Equestrian Weeks och går tilll uppfödarna av de hästar som ligger högst på World Breedings ranking i juli månad inom respektive disciplin.
Gasparipokalen
Gasparipokalen donerades 1984 av Stig Nordkvist för att överlämnas till uppfödaren av årets främsta, svenskfödda tävlingshäst i dressyr. Gaspari var på sin tid en utomordentlig tävlingshäst i dressyr, SM-vinnare och OS-deltagare i Rom 1960 under Yngve Viebke och i Tokyo 1964 med Hans Wikne som partner. Gaspari var också en utmärkt fadershingst. Resultaten som ligger till grund för denna utmärkelse ska ha uppnåtts under närmast föregående tävlingsår.
Gasparipokalen tillfaller i år Per-Christer Bengtsson som uppfödare av dressyrhästen Isac (f. 2005 e. Hip Hop (SWB) 1045 u. Abigail (F. 2) (SWB) 25229 e. Master (SWB) 850). Han härstammar ur en mycket framgångsrik gren av stofamiljen F. 2, Spindafamiljen. Denna mödernelinje har funnits hos Per-Christer och hans far Arne under flera generationer. Modern Abigail är ett diplomsto som elitpremierades 2011 och har förutom Isac lämnat flera diplomston och tävlingshästar.
Isac tävlas av Minna Telde och under året som gått har de, förutom ett flertal segrar och placeringar vid internationella GP-tävlingar, även segrat i 5* Grand Prix i Doha och varit sjundeplacerade i Küren på Olympia i London. Ekipaget rankades som nummer 66 på World Breedings ranking.
Isac och Minna Telde. Foto: Roland Thunholm
Valörpokalen
Valörpokalen skänktes 1982 av Stig Nordkvist, Örebro för att överlämnas som ett vandringspris till uppfödaren av årets bästa svenskfödda tävlingshäst i hoppning. Valör föddes hos prisets donator och var en av sin tids främsta tävlingshästar i hoppning, bland annat OS-deltagare i Rom 1960 med Anders Gernandt som ryttare. Resultaten som ligger till grund för denna utmärkelse ska ha uppnåtts under närmast föregående tävlingsår.
Pristagare av Valörpokalen för högst rankade hopphäst är Familjen Hickey för sin uppfödning Bianca (34) (SWB). Bianca (f. 2006 e. Balou du Rouet u. Coco (34) (SWB) 27114 e. Cardento 933) har de senaste året tävlats mycket framgångsrikt i de svåraste internationella klasserna av schweizaren Steve Guerdat. Ekipaget vann individuellt VM-brons i Tryon förra året och har flertalet segrar och placeringar i världscupen och Nations Cup.
Bianca härstammar ur stofamilj 34, Erbfrau-familjen som producerat många tävlingshästar, främst i hoppning. Hennes moder Coco är A-premierad och mormodern Maxia är ett Elitsto.
Bianca och Steve Guerdat. Foto: Roland Thunholm
Ilusterpriset
Ilusterpriset tillkom samma år som Gasparipokalen, 1984, och är en sexkantig silvertallrik framtagen av den berömde silverdesignern Wiven Nilsson i Lund. Det var SWB själva som införskaffade detta vandringspris för att uppfödaren av främsta tävlingshäst i fälttävlan skulle bli jämställd med de övriga pristagarna. Prisets namn var redan från början givet, OS- vinnaren 1956 i fälttävlan var som bekant just Iluster, som Petrus Kastenman lotsade fram till guldmedaljen. 1983 års tävlingssäsong var den första där priset kom att utdelas. Resultaten som ligger till grund för denna utmärkelse ska ha uppnåtts under närmast föregående tävlingsår.
Årets högst rankade fälttävlanshäst är Focus Filiocus (f. 2007 e. Feliciano (SWB) 823 u. Blue Bells xx 28447 e. Be My Chief xx) och det är hans uppfödare Tun Albertsson som för andra gången får ta emot Ilusterpriset. Focus Filiocus tävlas av Niklas Lindbäck och ekipaget var en stor del av det svenska bronslaget vid EM tidigare i höstas. Dessförinnan har de segrat i 4* Nations Cup i Pratoni del Vivaro samt har placering i en 4* fälttävlan i Sopot samt att de deltog i VM i Tryon 2018.
Tun Albertsson. Foto: Roland Thunholm
Familjen Tatis Anderssons Hederspris
1985 skänkte Nils Tatis Andersson i Lund ”Maria och Jöns Anderssons samt Clara och Nils T. Anderssons prisfond för halvblodsavelsdjur” för att delas ut till det bästa inom svensk varmblodsavel. Ur fonden delas varje år ut ett hederspris till ett SWB-registrerat sto som genom sina SWB-registrerade avkommor visat prov på synnerligen god förärvning. Stoet ska vara Elitpremierad eller vara berättigad till Elit och att ha lämnat godkända hingstar, svårklassavkommor eller körhästar med internationella mästerskapsmeriter är särskilt meriterande. Priset delas ut sedan 35 år tillbaka och tillfaller stoets ägare. Även uppfödaren till stoet uppmärksammas i samband med prisutdelningen.
I år tillfaller priset Familjen Hansson och Västra Hoby Stuteri AB för stoet De la Reinne (31) (SWB) 29644. De la Reinne (f. 2003 e. De Niro u. Rakel VH (31) (SWB) e. Rohdiamant) elitpremierades 2014 och har lämnat 13 avkommor. Bakom henne i härstamningen finns flera generationer elitston och denna mödernelinje har funnits i familjen Hanssons ägo sedan 1943, då Tobias farfar John köpte stoet Amajka. De la Reinne har lämnat flera diplomavkommor, bland annat stoet Floricella placerades som tvåa i Rikssto 2016 och hingsten Oban VH som användes i aveln under en säsong och blev nionde placerad i 3-årschampionatet.
De la Reinne är också mor till de båda Springbank-bröderna. Den äldste, Springbank VH har segrat i Breeders Trophy och varit finalist i Unghäst-VM tillsammans med Jeanna Högberg och tävlar nu i Intermediaire I dressyr i Danmark. Den yngre brodern, Springbank II VH har segrat i Breeders Trophy både som tre- och fyraåring, skickligt matchad av Severo Jurado Lopez. Springbank II VH har varit i topp vi det danska bruksprovet, liksom vid de danska unghäst-championaten och i augusti i år var ekipaget femteplacerade vid Unghäst-VM i Ermelo.
Birgitta och Tobias Hansson. Foto: Roland Thunholm