fbpx


Från vänster: Ingrid Lewin, Sara Grandin, Christina Olsson samt Jan Philipsson. Foto: Michaela Swärd / SWB.

Karlsdalspokalen – det finaste vandringspriset för utveckling av svensk varmblodsavel
Karlsdals-pokalen instiftades 1999 som ett vandringspris av den legendariske uppfödaren Stig Nordkvist från Karlsdal i Örebro för att uppmärksamma förtjänta personer som på nationell nivå gjort särskilt betydelsefulla insatser för svensk varmblodsavels utveckling.

När priset instiftades skedde detta i en brytningstid då moderna avelsmetoder för ridsportaveln togs i bruk och en re-organisation av verksamheten genomfördes. I detta förändringsarbete spelade företrädare för Mälardalens Varmblodsklubb liksom Stig själv en viktig roll. Meriterande för att tilldelas pokalen är personliga insatser inom olika områden som bl.a. kan gälla organisations- och ledarskapsinsatser, domarskap, utbildning, forskning, utveckling av avelsmetoder, marknadsföring, journalistik eller framstående tävlingsinsatser på svenskfödda varmblodshästar. Pokalen förvaltas av historiska skäl av SWB Mälardalen.

Karlsdalspokalen för 2023 tilldelas Christina Olsson
Christina Olsson är husdjursagronom med ett mycket brett hippologiskt kunnande både som uppfödare och för olika roller i utvecklingen av den svenska varmblodsaveln. Redan som student bistod hon avelsledningen och pressen med tävlingsstatistik för hingstar.

Christina är sedan mer än 30 år exteriör- och gångartsdomare vid SWBs unghästbedömningar och sedermera även vid avelsvärderingarna av hingstar och vid premieringar av SWB-hästar i USA. Sedan ett antal år är hon ordförande i Avelsvärderingsnämnden (AVN). Hon röner ett stort förtroende i dessa roller genom både sin ödmjukhet, integritet och skickliga domarskap med ett omvittnat ”skarpt hästöga”.

Som förtroendevald har hon verkat i både SWB Mälardalens och SWBs styrelser, i domar- och avelsutskott. Christina är även uppfödare i Hälsingland. Hon har haft exceptionellt stora framgångar som ”liten” uppfödare med bland annat nio uppfödningar i svår dressyr, varav några på högsta internationella nivå, två i svår hoppning och åtta finalplacerade hästar i Breeders Trophy. Hon har utsetts till ”Årets uppfödare” av både SWB och SvRF.

Christina är en mycket värdig mottagare av Karlsdalspokalen och gratuleras hjärtligt till varmblodsavelns finaste pris för personliga insatser för svensk varmblodsavels utveckling.

Prisutdelare: Jan Philipsson och Ingrid Lewin (båda tidigare mottagare av Karlsdalspokalen) samt Sara Grandin, ordförande i SWB Mälardalen.